Parlamentul European salută progresele înregistrate de Republica Moldova şi Muntenegru în procesul de aderare la UE

Membrii Parlamentului European, reuniţi însesiune plenară, au adoptat miercuri două rapoarte în care laudă eforturile Republicii Moldova spre procesul de aderare la Uniunea Europeană şi salută obiectivul Muntenegrului de deveni membru al UE în 2028, indică un comunicat al legislativului UE, transmite Agerpres.
Raportul elaborat de eurodeputatul eston Sven Mikser (S&D) şi adoptat cu 456 voturi pentru, 118 voturi împotrivă şi 51 abţineri recunoaşte că relaţiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă, iar cooperarea s-a intensificat în paralel cu eforturile susţinute ale guvernului de la Chişinău de a alinia legislaţia Republicii Moldova la cea a UE.
În pofida provocărilor interne şi externe semnificative, cum ar fi efectele războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei învecinate şi ingerinţele Moscovei în procesele democratice din Republica Moldova, eurodeputaţii salută progresele înregistrate de guvernul moldovean în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de extindere ale UE şi ambiţia ţării de a deschide negocieri cu privire la mai multe aspecte legate de extindere. Ei solicită Comisiei Europene să-şi intensifice sprijinul pentru Republica Moldova în vederea atingerii acestor obiective.
De asemenea, membrii PE iau act de faptul că, atât în recentul referendum constituţional al Republicii Moldova privind integrarea europeană, cât şi în alegerile prezidenţiale din 2024, cetăţenii moldoveni şi-au reafirmat sprijinul pentru aderarea la UE şi pentru agenda de reformă proeuropeană a guvernului.
În pofida faptului că a făcut obiectul unei campanii hibride masive din partea Rusiei şi a reprezentanţilor săi, europarlamentarii afirmă că atât referendumul, cât şi alegerile au fost organizate în mod profesionist şi „cu un simţ extraordinar al datoriei şi devotamentului”. Aceştia iau act, de asemenea, de faptul că alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamna anului 2025 vor fi esenţiale pentru continuarea traiectoriei proeuropene a Republicii Moldova şi avertizează cu privire la intensificarea probabilă a ingerinţelor străine răuvoitoare, în special a celor ruseşti, şi a atacurilor hibride.
„Salutăm angajamentul ferm al Republicii Moldova faţă de integrarea în UE şi recunoaştem importanţa strategică a ţării pentru Europa. Autorităţile moldovene au demonstrat o hotărâre remarcabilă de a continua reformele şi de a se alinia la valorile UE, în pofida faptului că se confruntă cu provocări majore şi cu presiuni externe din partea Kremlinului şi a reprezentanţilor săi”, a declarat raportorul PE în acest dosar, Sven Mikser.
Raportul elaborat de eurodeputatul sloven Marjan Sarec (grupul Renew) şi adoptat cu 470 voturi pentru, 102 voturi împotrivă şi 77 abţineri arată că Muntenegru este principala ţară candidată, dar sunt necesare progrese suplimentare în reformele electorale şi judiciare şi în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei.
Parlamentul European solicită stabilitate politică în Muntenegru şi progrese substanţiale în ceea ce priveşte reformele electorale şi judiciare, precum şi lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei. În raport, subliniază că Muntenegru rămâne principalul candidat în procesul de extindere a UE şi subliniază sprijinul covârşitor al cetăţenilor săi şi al majorităţii actorilor politici pentru aderarea la UE în 2028.
Parlamentul European salută alinierea deplină a Muntenegrului la politica externă şi de securitate comună a UE, inclusiv la sancţiunile UE împotriva Rusiei, şi felicită ţara pentru sprijinul acordat ordinii internaţionale bazate pe norme în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Cu toate acestea, PE este profund îngrijorat de ingerinţele străine răuvoitoare, de atacurile cibernetice, de ameninţările hibride, de campaniile de dezinformare şi de eforturile de destabilizare a Muntenegrului, inclusiv de încercările de a influenţa procesele sale politice şi opinia publică. Acestea discreditează UE şi subminează progresele ţării în direcţia aderării la UE.
„Este important de remarcat faptul că adoptarea legislaţiei necesare a implicat cooperarea atât între partidele de coaliţie, cât şi între cele de opoziţie. Acest lucru reflectă un nivel ridicat de conştientizare a faptului că drumul european este singurul potrivit pentru Muntenegru, fără nicio alternativă viabilă. Realizările Muntenegrului de până acum oferă o bază solidă pentru abordarea provocărilor viitoare, care sunt numeroase şi deloc uşoare. Lupta împotriva criminalităţii organizate şi a corupţiei, reforma sistemului judiciar şi prevenirea influenţei din partea ţărilor terţe sunt de o importanţă crucială pentru respectarea standardelor democratice”, a afirmat raportorul PE Marjan Sarec.