Parlamentarii și-au desființat pensiile speciale. Proiectul a fost votat în plenul Parlamentului, dar opoziția susține că ar putea fi declarat neconstituțional

26 iunie 2023, 07:42

Senatorii și deputații au votat cu doar trei abțineri și niciun vot împotrivă desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Decizia va fi aplicată numai dacă, în situația în care va fi sesizată, Curtea Constituțională va da undă verde. Cea mai mare pensie specială în acest moment o primesc parlamentarii care au cel puțin trei mandate, aproape 11 mii de lei lunar.

Toate partidele s-au declarat de acord cu ideea desființării pensiilor speciale ale parlamentarilor. Dacă puterea s-a felicitat că își îndeplinește promisiunile, opoziția a atras atenția că proiectul ar putea fi neconstituțional.

 

 

Chiar dacă toată lumea se declară de acord cu desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, anunțul rezultatului a fost marcat de incidente.

Senatoarea Diana Șoșoacă a fost nemulțumită că nu a fost lăsată să vorbească și a început să fluiere și să sune dintr-un clopoțel.

Scandalul a continuat pe holul Parlamentului, acolo unde premierul Marcel Ciolacu dădea declarații. Șeful executivului a fost întrerupt de Diana Șoșoacă, iar între cei doi a început un dialog plin de jigniri.

În acest moment, pe lângă pensiile obișnuite, parlamentarii primesc și pensii speciale, în funcție de numărul de mandate complete pe care le-au deținut. Pensia specială pornește de la aproape 4500 de lei pentru un singur mandat și ajunge la aproape 11 mii pentru trei sau mai multe.

De-a lungul vremii, au mai fost inițiative de desființare a pensiilor parlamentarilor, dar au fost respinse ca neconstituționale de CCR.

 

 

ACTUALIZARE „De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede proiectul.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabileşte actul normativ.

În timpul dezbaterilor, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat pe motiv că nu i s-a dat cuvântul, încercând să-i ia microfonul preşedintelui de şedinţă. „Vreau şi eu să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc”, a spus senatoarea, care a protestat cu un fluier.

„Lăsaţi circul, nu ne intimidaţi. Respectăm regulamentul”, a replicat Alfred Simonis, care a condus şedinţa.

ACTUALIZARE Discuțiile sunt întrerupte de Diana Șoșoacă. Ea folosește un fluier pentru a întrerupe ședința.

ACTUALIZARE Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat la Palatul Parlamentului că proiectul privind pensiile speciale şi cel pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor au fost depuse „de faţadă”, astfel încât să fie declarate ulterior neconstituţionale.

Seidler a susţinut în cadrul unei conferințe de presă că întreg proiectul de lege „de salvare a pensiilor speciale” riscă să fie declarat neconstituţional, deoarece iniţiatorii ar fi trebuit să elaboreze mai multe acte normative pentru fiecare categorie de beneficiari de pensii speciale.

„Guvernul a depus modificări la modificările propuse tot de dânşii la legea pe care au iniţiat-o tot dânşii. Asta arată lipsa de profesionalism a celor de la Guvern. Dar, înainte de asta, întreg proiectul de lege de salvare a pensiilor speciale este neconstituţional, pe procedură, pentru că, în loc să trimită în Parlament mai multe legi pentru fiecare dintre categoriile de beneficiari de pensii speciale, au trimis o singură lege. Aceasta cuprinde modificări – e o chestiune tehnică – la legi care, conform Constituţiei, au Cameră decizională fie Senatul, fie Camera Deputaţilor. Nu mai au timp până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, peste trei-patru zile, să retrimită acest proiect de lege la Senat. Aşadar, aceste proiect de lege, pe motiv pe procedură, extrinsec, va fi neconstituţional”, a afirmat deputatul USR, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Ședințe la PNL. Președintele PNL, Nicolae Ciucă: Am luat decizia ca cei care nu votează legea pensiilor parlamentarilor să fie excluși din partid. Posibilă sesiune extraordinară pentru vot.

ACTUALIZARE Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc astăzi în şedinţă comună, pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Joi, Comisia comună pentru statutul deputaţilor şi senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului.

Raportul de joi din Comisia pentru Statutul deputaților și senatorilor a primit 8 voturi pentru și s-a înregistrat o abținere, din partea reprezentanților AUR, care au susținut că mai degrabă s-ar merge pe impozitarea pensiilor speciale ale parlamentarilor cu 90%, pentru că legea, așa cum este propusă, ar putea fi declarată neconstituțională după ce va fi adoptată de Parlament.

De cealaltă parte, PSD, PNL și cei de la USR au votat acest act normativ propus de PSD și care prevede eliminarea pensiilor speciale atât pentru cei care au avut până acum pensii speciale, cât și pentru cei care ar urma să aibă pensii speciale.

În sală a fost prezent și reprezentantul Asociației Foștilor Parlamentari, Eugen Nicolicea, care s-a arătat foarte revoltat de această lege, susținând că inițiativa PSD încalcă Constituția și este o propunere care copiază o lege ce a fost declarată neconstituțională.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat fără echivoc că proiectul de lege, alături de legea pensiilor speciale și de legea cumulului pensiei cu salariul vor fi aprobate până miercuri, la încheierea sesiunii parlamentare.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune a Parlamentului de luni se află şi solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participării Armatei României la Operaţiunea Interflex a Marii Britanii, cu până la 30 de militari, instructori şi personal de stat major.

De asemenea, agenda şedinţei mai cuprinde informările şefului statului cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi operării detaşamentului din Macedonia de Nord pe teritoriul României, în scopul îndeplinirii misiunilor subsumate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu privire la aprobarea participării Ministerului Afacerilor Interne la Misiunea Uniunii Europene în Armenia, pe parcursul anului 2023, aprobarea participării Armatei României la Misiunea Uniunii Europene de parteneriat militar în Niger (EUMPM NE), precum şi cu privire la aprobarea creşterii participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, începând cu luna octombrie 2023.

Totodată, pe ordinea de zi se află şi modificări în componenţa unor grupuri parlamentare de prietenie şi comisii permanente comune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite