Peste 100 de mii de oameni, un record al ultimilor ani, au asistat la parada de Ziua Națională din București. Au defilat militari români și străini, tehnică de luptă, avioane şi elicoptere

1 decembrie 2023, 07:46 (actualizat 6 decembrie 2023, 08:04)

Parada a fost deschisă de militarii care au participat în misiuni internaționale, unii dintre ei întorcându-se răniți din diverse zone precum Afganistan sau Irak.

Militarii români, cei din forțele Ministerului de Interne, ai serviciilor speciale și tehnica de ultima oră, au făcut deliciul publicului de toate vârstele.

Cel mai spectaculos moment l-a oferit aviația. Elicopterele și avioanele au survolat Arcul de Triumf, iar vedetele au fost avioanele de lupta F-16.

Au sărbătorit ziua României pe sub Arcul de Triumf și militari străini dislocați în țara noastră.

Parada de anul acesta a adunat la București un număr record de spectatori – peste 100 de mii.

După defilare, toată lumea a rămas cu amintiri speciale. Unii le-au imortalizat cu telefonul. Alții le trec la capitolul amintiri din copilărie.

––––––––––––––––––––––-

Parada militară organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României s-a încheiat. Se estimează că, la festivitate, au asistat 100.000 de persoane, fiind cea mai mare prezenţă înregistrată. Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Comandantul paradei a fost generalul-maiorul Ciprian Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare a fost alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

În blocul de paradă au defilat aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au fost prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere au survolat Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

În premieră la această paradă au participat tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Totodată, în zona Arcului de Triumf au fost amplasate standuri expoziționale cu tehnică militară. Acestea vor putea fi vizitate după încheierea ceremoniei oficiale.

La parada din acest an au participat și numeroși soldați străini din țările NATO care au trimis contingente la grupul de luptă al alianței din țara noastră.

Franța a venit cu celebrele tancuri de luptă Leclerc, iar Belgia, Portugalia și Polonia au prezentat fiecare ce transportoare blindate de luptă au în dotare.

O premieră a fost și survolul zonei cu noile elicoptere Black Hawk ale departamentului pentru situații de urgență ce au fost recepționate de curând.

Pe deasupra Arcului de Triumf au zburat avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, avioane F-16 din Turcia, dar și avioanele F-16 trimise de Olanda la centrul de pregătire al piloților de la baza aeriană Fetești. În plus, au zburat și avioane de luptă Eurofighter Typhoon pe care Germania le-a trimis în România pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

Premieră a fost și prezența la expoziția statică a primei drone Bayraktar TB2 pe care România o va recepționa în curând, parte din contractul de 321 milioane de dolari pentru 18 astfel de drone.

La survolul din acest an au fost incluse în program:

  • Elicoptere Sikorski Black Hawk ale SMURD.
  • Elicoptere IAR 330 PUMA și PUMA Socat.
  • Vor survola și elicoptere EC-135 ale SMURD și ale MAI.
  • Elicoptere SA 365N Dauphin ale SRI.
  • Aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.
  • Două aeronave C-130H Hercules primite recent de România de la Statele Unite – este cea mai mare aeronavă militară de transport din dotarea Forțelor Aeriene Române.
  • O formație de avioane IAR-99 ȘOIM.
  • Avioane de vânătoare F-16 ale Forțelor Aerine Române, urmate de avioane F-16 ale Turciei, apoi de aeronavele F-16 trimise de Olanda la centrul european de pregătire al piloților de la baza Fetești.
  • Vor urma apoi avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Germaniei.
  • Avion „Learjet Bombardier 75″ al SMURD.

Detașamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, constituit din militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel este condus de colonelul Traian MAGHERCĂ, comandantul brigăzii, veteran al teatrelor de operații din Kosovo și Afganistan.

Complexul GEPARD este unul dintre cele mai performante sisteme de artilerie antiaeriană, de mare mobilitate. Acesta răspunde cerinţelor actuale ale câmpului de luptă, fiind dotat cu echipamente compatibile cu sisteme similare NATO, notează MApN.

Complexul GEPARD este capabil să descopere și să însoțească, cu ajutorul sistemului de radiolocaţie, ţinte aeriene care evoluează la joasă înălțime. Sistemul de armament, format din două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, cu alimentare automată, este aşezat pe o turelă blindată și are o cadență de tragere de 1100 lovituri pe minut şi bătaie eficace la o distanță de 3.500 m. Complexul GEPARD este dotat cu filtre de protecție nucleară, biologică şi chimică, precum şi cu dispozitive de mascare prin perdele de fum.

PIRANHA V este un transportor compatibil cu transportoarele blindate pentru trupe din armatele NATO, din punct de vedere al comunicațiilor, sistemului de armament, tipurilor de muniție și al suportului logistic. Acestea au intrat în dotarea Batalionului de Infanterie din Forțele Terestre, începând cu anul 2020.

Produs în Elveția, PIRANHA V are un design modern, o protecție balistică superioară, blindaj performant. Este dotat cu diferite instalații, printre care, sistemul combinat pentru încălzire, ventilaţie, aer condiţionat şi protecţie chimică, bacteriologică, radiologică și nucleară.

Transportorul permite executarea misiunilor în condiții ostile și asigură transportul pe distanțe scurte, medii sau lungi a trupelor și echipamentelor militare.

Acesta este echipat cu un tun calibru 30 mm și o mitralieră calibru 7,62 mm. Sistemul de conducere a focului este complet automatizat și utilizează sistemul electric de acționare și stabilizare pentru a se obține Urmărirea Automată a Țintei.

Ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Comandantul paradei a fost generalul-maiorul Ciprian Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

La parada militară din Capitală au asistat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf poate vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

 

––––––––––––––––––––––––––

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început vineri în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 87 de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, format din 100 de studenţi. În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Fondul sonor al defilării este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava” şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă la parada militară din Bucureşti. În blocul de paradă defilează aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice. Avioane şi elicoptere survolează Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

Cu ocazia Zilei Naţionale, au loc ceremonii militare în garnizoanele din întreaga ţară.

În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.

 

––––––––––––––––––––––––––

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor participă, vineri, la parada militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României.

La parada militară, care va avea loc începând cu ora 11.00, dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice.

În blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

Avioane şi elicoptere vor survola Piaţa Arcului de Triumf la parada de 1 Decembrie.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14,00.

Sărbătorirea celor 105 de ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii şi defilări cu personal şi tehnică militară în garnizoanele din ţară în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. Totodată, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14.00, la Monumentul ‘Marii Uniri’ vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite