Pacienții refuză internarea în Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală, în urma scandalului declanșat de morțile suspecte. Unitatea nu va mai asigura gărzi în programul naţional pentru urgenţele de chirurgie vasculară
Procurorii nu au reușit până acum să-l audieze pe medicul care a încercat, vineri, să se sinucidă într-o toaletă publică din Brașov și care ar fi iubitul uneia dintre doctorițele arestate în scandalul morților suspecte de la spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Anchetatorii fac însă cercetări in rem pentru vătămare corporală din culpă. Întreaga situație afectează activitatea spitalului, pentru că pacienţii refuză internarea.
Scandalul morților suspecte de la spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală are tot mai multe consecinţe. De la o zi la alta, tot mai mulți bolnavi refuză internarea în această unitate. Dacă înainte de arestări, erau şi peste 200 de internări în fiecare zi, acum vin și de zece ori mai puțini.
Răzvan Jitianu, managerul interimar al Spitalului Pantelimon: Începând de săptămâna trecută, de miercuri, internările au scăzut dramatic. În perioada 8 -16 august, la UPU au fost 1211 prezentări, din care doar 245 internări și refuzuri de a se interna cam 180. Am avut și mai mult de 200 de internări pe zi. Eu fiind chirurg, am avut gărzi și 25 de internări pe gardă, vorbesc de Chirurgie și 7-8 intervenții chirurgicale. Iar acum, în garda de duminică, 4 internări și o singură intervenție chirurgicală de urgențe.
O altă consecință e aceea că spitalul nu va mai asigura gărzi în programul naţional pentru urgenţele de chirurgie vasculară. Unul dintre medici nu poate face gărzi, al doilea a anunţat de mai bine de o lună că întră în concediu fără plată, iar cel de-al treilea, soţul uneia dintre doctoriţele arestate preventiv, a cerut şi el concediu fără plată.
Ministrul Sănătății a dat un ordin ca bolnavii să fie preluați de spitalul de urgență Agrippa Ionescu.
Răzvan Jitianu, managerul interimar al Spitalului Pantelimon: De la 1 septembrie, spitalul Pantelimon o să iasă din programul național de asigurare a urgențelor de Chirurgie vasculară. Până la 1 septembrie, colegii care asigură urgențele sunt la datorie. Rămăsese un singur medic care era angajat al spitalului care să asigure urgențele. Începând de luni și cel de-al treilea a solicitat concediu fără plată.
Și, peste toate aceste probleme, medicul care are o relaţie cu doctorița numită de colegi „Doamna cu coasa” a încercat să se sinucidă. E tot medic de anestezie terapie intensivă, dar la Spitalul Militar din Capitală.
Este chiar cel care apare în interceptările din referatul de arestare:
Pleșa Cristian Laurențiu: .. ea (noradrenalina – n.r.) nu tratează nimic.
Miron Maria: Îhî.
Pleșa Cristian Laurențiu: Ea prelungește o suferință, deci nu tratează absolut nimic.
Miron Maria: Asta nu pot să zic că ce sunt eu, Dumnezeu …[neinteligibil]… suferință?
Pleșa Cristian Laurențiu: Păi nu, nu, nu.
Mirona Maria: Hî, hî, hî.
Pleșa Cristian Laurențiu: Păi nu, da’ ce, sunt Dumnezeu să prelungesc suferință?
Miron Maria: Da.
Pleșa Cristian Laurențiu: Tre’ să-l lași pe Cel de Sus, nu pe nora (noradrenalina . n.r.) să decidă.
Miron Maria: Da, Cel de Sus. Frumos.
Pleșa Cristian Laurențiu: Da.
(Sursa: Referat Parchet)
Medicul de 53 de ani a fost găsit inconştient într-o toaletă publică din Braşov, după ce şi-a administrat o perfuzie cu o midazolam. Un medicament sedativ și hipnotic și care apare în legea privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope.
Anca Gheorghiu, prim procuror parchetul de pe lângă judecătoria Brașov: Persoana de sex masculin este conștientă, însă nu a putut fi audiată de organele de poliție. Cercetările se efectuează in rem.
Potrivit ministerului Apărării Naționale, la Spitalul Militar din Capitală, acolo unde medicul lucrează, au fost deja făcute verificări la stocurile de midazolam și nu au fost găsite cantități lipsă.