OSCE laudă modul în care TVR a reflectat campania electorală
Misiunea Internațională a Observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa la alegerile prezidențiale a întocmit un raport preliminar în care Televiziunea Română este remarcată pentru calitatea de care a dat dovadă în acoperirea campaniei electorale. TVR e singură televizune importantă din România care a reflectat echilibrat campania electorală, au apreciat oficialii OSCE.
Eoghan Murphy, şeful delegaţiei OSCE/ODIHR în România: Am observat că postul public a oferit o acoperire echilibrată în timp ce media privată a reflectat adesea aflieri politice, limitând accesul votanţilor la informaţii echilibrate. Acest lucru a reieşit din monitorizarea media făcută de noi. Mai mult, acoperirea limitată a campaniei în programele de ştiri şi lipsa distincţiei clare dintre diferite formate, spaţiu de emisie plătit şi cel gratuit, a impactat asupra abilităţii electoratului de a face alegeri în cunoştinţă de cauză.
”La 26 februarie, CNA a adoptat Decizia nr. 86/2025 pentru reglementarea reflectării campaniei prezidențiale, reiterând faptul că posturile de radio private trebuie să ofere timp de antenă proporțional cu alocările făcute de posturile publice.
În perioada campaniei electorale, postul public de radiodifuziune Televiziunea Română (TVR) a alocat zilnic câte două minute de promovare electorală gratuită fiecărui candidat, însumând un total de 30 de minute per candidat. Partidele politice și coalițiile care susțin candidații pot achiziționa timp de antenă la posturile de radio private. CNA a înregistrat 230 de posturi de radio care intenționează să reflecte alegerile.

Monitorizarea media ODIHR LEOM a arătat că posturile de radio au reflectat campania în principal în
programe de actualitate și talk-show-uri, în timp ce reflectarea în programele de știri a fost limitată.
Postul public de radiodifuziune TVR a reflectat toți concurenții într-un mod echilibrat, în conformitate cu prevederile legale, și a organizat o serie de programe de dezbateri cu participarea candidaților sau a reprezentanților acestora”, se arată în raportul OSCE.