Joi 29 mai 2025 | București 22˚C / Mai mult noros

Organizațiile pentru drepturile omului spun că ar trebui să se declare oficial foametea în Fâșia Gaza

Foamete in Fâșia Gaza / FOTO: Profimedia Images
26 mai 2024, 14:45

70 de organizații, printre care Centrul Internațional de Justiție de la Geneva și Curtea de la Bruxelles, solicită tuturor autorităților relevante și instituțiilor internaționale să declare oficial foametea în Fâșia Gaza, unde se înregistrează o răspândire rapidă a fenomenului, potrivit Euro-Med Human Rights Monitor, cu sediul la Geneva, potrivit The Guardian.

Potrivit organizației, insecuritatea alimentară este în creștere în întreaga enclavă din cauza folosirii de către Israel a foametei ca „armă de război” împotriva poporului palestinian – lucru despre care organizațiile spun că face parte dintr-un genocid, acuzație negată de Israel.

„Organizațiile au declarat că nivelurile de securitate alimentară au scăzut semnificativ ca urmare a operațiunii terestre a armatei israeliene în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, care a început la 7 mai și a fost precedată cu o zi înainte de blocarea intrării camioanelor cu ajutoare umanitare prin punctul de trecere Rafah”, se arată în declarație.

„Mii de camioane aflate de cealaltă parte a punctului de trecere Rafah sunt blocate de săptămâni întregi și sunt inaccesibile rezidenților a căror viață depinde de ele, din cauza deciziei Israelului de a înfometa populația din Fâșia Gaza, de a închide punctele de trecere și de a împiedica intrarea ajutoarelor”.

Euro-Med a declarat că autoritățile sanitare au înregistrat oficial 30 de decese din cauza foametei și că decesele legate de înfometare au loc aproape zilnic, agravate de bombardamentele israeliene și de tratamentul medical inadecvat.

Aproximativ 200 de camioane cu ajutoare, inclusiv patru camioane cu combustibil, sunt așteptate să intre duminică în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, a declarat anterior pentru Reuters Khaled Zayed, șeful Societății egiptene a Semilunii Roșii din nordul Sinaiului.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care era principalul punct de intrare în Gaza pentru ajutorul umanitar și livrările comerciale, a fost închis timp de aproape trei săptămâni, de când Israelul a preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere, pe măsură ce și-a intensificat ofensiva militară în zonă la începutul lunii mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite