România va oferi sprijin Ucrainei pentru apărarea spaţiului aerian. Senatul a aprobat donarea sistemului Patriot. Parlamentul, decizie finală în procedura de urgenţă
Guvernul a aprobat donarea unui sistem Patriot pentru Ucraina şi cere Parlamentului o decizie finală în procedura de urgenţă. Senatul deja l-a votat. Actul normativ vine după mai bine de două luni de când CSAT a stabilit că va oferi sprijin vecinilor pentru apărarea spaţiului aerian. Condiția pusă atunci a fost ca România să obţină la schimb un alt sistem similar funcţional.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi.
Au fost înregistrate 101 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi 2 abţineri.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, şi-a exprimat speranţa ca proiectul să treacă şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, până la finalul acestei săptămâni.
Parlamentul este chemat să analizeze în procedură de urgență proiectul de lege referitor la donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot. Autoritățile de la Kiev au cerut săptămâna trecută aliaților să nu întârzie furnizarea sistemelor promise.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie. Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale.
Donaţia sistemului Patriot către Ucraina va fi făcută prin modificarea Legii din 2017, prin care România a cumpărat cele şapte sisteme Patriot, pentru aproape 4 miliarde de dolari.
Marian Rasaliu, deputat PSD: Având în vedere faptul că există acest război la frontieră, având în vedere că există acel conflict între Israel și țările din jur, industria de apărare mondială este supraaglomerată. În momentul de față, acum, când lansezi o comanda pentru o tehnologie nouă, modernă, actuală, vorbim de 2024, timpii de așteptare sunt foarte mari.
Liviu Brătescu, senator PNL: Sunt convins că cei mai mulți dintre români înțeleg că de soarta războiului din Ucraina depinde și soarta României.
Simona Spătaru, senator USR: Dialogul din parlament, dialogul guvernului cu parlamentarii, cu cetățenii României pe tot ce înseamnă strategie de apărare, în condițiile în care fiecare dintre noi avem îngrijorarea războiului de la graniță, este foarte important și liniștește oamenii.
Potrivit proiectului de lege inițiat de Ministerul Apărării, această donație va întări poziția României ca furnizor de securitate regională și va consolida relația de parteneriat cu Statele Unite. Pentru a compensa transferul sistemului Patriot, România va achiziționa un altul, similar „din surse externe nerambursabile”, arată documentul.
Preşedinta Comisiei de Apărare din Senat sustine ca până la finalul săptămânii modificarile vor fi aprobate in Parlament.
Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat: În urma aprobării acestor modificări România nu rămâne neprotejată. Acest nou sistem Patriot pe care noi îl vom schimba cu cel pe care îl donăm Ucrainei, termenul e până în 2027. O condiție foarte importantă pe care eu am cerut-o și pe care și cei de la Ministerul Apărării au inserat-o în partea de negociere este ca această capabilitate, în momentul în care vine în înzestrarea Ministerului Apărării să aibă dotările de la acea vreme în momentul în care vine și ne este livrată.
Costul estimat al donației este de aproximativ 60 milioane de dolari, iar fondurile necesare vor fi acoperite integral de bugetul Ministerului Apărării. În 2017, România a comandat șapte sisteme Patriot din Statele Unite. De atunci, patru au fost livrate, iar două dintre ele sunt deja operaționale.