Ordonanța reducerii cheltuielilor bugetare nemulțumește sindicatele. Acestea susțin că măsurile ar putea reduce drastic salariile și ar putea crea blocaje în mai multe domenii

3 august 2023, 20:45

Premierul Marcel Ciolacu îi cere ministrului Finanțelor ca ordonanța privind reducerea cheltuielilor la stat să fie finalizată cât mai rapid.

Marcel Ciolacu, premierul României: Avem nevoie de un proiect echilibrat și clar, prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat. Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda. Este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri.

Actul normativ la care lucrează ministrul Finanțelor aduce mai multe tăieri în sectorul public și limitează sporurile acordate angajaților.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Avem o reducere de posturi vacante, avem o limitare a funcțiilor de conducere, avem o limitare a sporurilor, care nu pot fi, în primă etapă, mai mari decât salariul de bază. Se elimină indemnizația de vacanță și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanță la sub 10.000 de lei brut.

Mai mult, Marcel Boloş anunţă și eliminarea normei de hrană peste un prag salarial care urmează să fie stabilit.

Măsurile anunțate de Executiv au stârnit revoltă în rândul liderilor sindicali.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical: Sunt sectoare bugetare care au o politică salarială de anii ’70. Ia Internele, de exemplu, Apărarea. Au o soldă de bază, la care se adaugă, ca la un tort, sporuri, stimulente. Asta presupune rescrierea salarizării. Suntem într-un delir.

Liderii Sanitas susțin că 50% din personalul din Sănătate s-ar putea alege cu reduceri semnificative de venituri, iar asta ar putea produce noi proteste și blocaje în sistem.

Viorel Hușanu, președinte Sanitas București: Sunt salariaţi din domenii gen anatomo-patologie, UPU sau ATI, care au sporuri între 55% și 85%. Dacă vor reduce aceste sporuri, nu vor mai atrage personal. Săptămâna viitoare suntem invitaţi la o negociere pe Legea salarizării, unde ni se garantează că vom avea o creştere de venituri. Pe de altă parte, Guvernul vine cu aceste măsuri prin care anulează ceea ce am negociat noi.

Reprezentanții Sanitas susțin că, dacă veniturile angajaților din Sănătate nu vor crește conform înțelegerilor, salariații vor declanșa greva generală. Iar nemulțumirile apar și în Educație.

Anton Hadar, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater: Pot să înţeleg că ţara trece printr-o situaţie grea, dar nu de aici vor veni economiile de care avem nevoie. De ani de zile atrag atenţia Guvernului că buba o reprezintă colectarea precară a veniturilor.

Specialiștii în Resurse Umane susțin că România ar trebui să ia exemplul altor țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța, Spania sau Belgia, atunci când vine vorba de sporuri.

Leonard Rizoiu, expert Resurse Umane: Sunt câteva țări care au introdus deja bonusurile, primele și sporurile în salariul brut. O altă tendință este plata pe performanță.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că dorește ca noua ordonanță de urgență să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite