”Orcii” ruși proliferează violența sexuală în zonele ocupate în Ucraina. Bărbații sunt adesea victime. Utilizarea curentului electric pe organele genitale, în topul metodelor de umilire

Camera de tortură cu aparatură pentru electroșocuri în Raionul Izium, regiunea Harkov. Sursa foto: Profimedia Images
Camera de tortură cu aparatură pentru electroșocuri în Raionul Izium, regiunea Harkov. Sursa foto: Profimedia Images
30 mai 2024, 10:32 (actualizat 30 mai 2024, 10:46)

La o oră după ce a fost arestat de forțele de securitate ruse, Roman Shapovalenko, în vârstă de 39 de ani, a fost amenințat cu violul, relatează CNN.

Pe 25 august 2022, a doua zi după Ziua Independenței Ucrainei, trei ofițeri înarmați și mascați de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) i-au luat cu asalt casa din orașul-port Herson, din sudul Ucrainei, care era ocupat la acea vreme de forțele ruse.

I-au întors casa pe dos căutând dovezi incriminatoare. Un mesaj din telefonul lui Shapovalenko în care soldații ruși erau numiți „orci”, o referire la forțele malefice din Pământul de Mijloc, ținutul din cărțile lui J. R. R. Tolkien și o insultă pe care o folosesc ucrainenii când se referă la armata rusă, a fost suficient pentru ei. Shapovalenko a fost încătușat, legat la ochi și băgat într-o mașină nemarcată.

După câteva zile, Shapovalenko a fost electrocutat în mod repetat în zona genitală, amenințat că va fi violat cu o sticlă și chiar a fost făcut să creadă că ar putea fi sterilizat.

„Păreau să aibă un fetiș pentru organele genitale. Uneori ușa se deschidea și spuneau: „Ne vom scoate bastoanele și vom viola pe toată lumea de aici”, a declarat fermierul ucrainean pentru CNN.

Violență sexuală pe care o practică forțele ruse este obișnuită în rândul ucrainenilor – civili și soldați – care au fost reținuți de când Rusia a lansat invazia pe scară largă a țării în urmă cu mai bine de doi ani.

Organizațiile pentru drepturile omului au furnizat informații de multă vreme despre utilizarea violenței sexuale de către poliția și forțele de securitate ruse împotriva prizonierilor și deținuților din Rusia. Acum Rusia exportă monstruoasa practică în Ucraina ocupată.

Puțini bărbați au vorbit public despre teribilele lor experiențe lor, dar procurorii ucraineni și organizațiile pentru drepturile omului spun că victimele bărbați reprezintă o proporție tot mai mare în cazurile de violență sexuală. Infracțiunile sexuale sunt subraportate din cauza stigmatizării și a rușinii asociate. Cel mai recent raport anual al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind violența sexuală a revelat că 85 de cazuri au fost documentate în Ucraina, în 2023. Acestea au afectat 52 de bărbați, 31 de femei, o fată și un băiat. Un raport separat al oficialilor ONU pentru drepturile omului, care au intervievat 60 de prizonieri de război ucraineni, după eliberarea lor, a constatat că 39 au fost victime ale violenței sexuale în timpul detenției în Rusia.

CNN a intervievat patru supraviețuitori bărbați, doi în persoană și doi prin telefon, și a obținut mărturii de la încă doi, care au fost deținuți de unități ruse din cinci regiuni ucrainene care au fost ocupate sau anexate de Moscova: Herson, Donețk, Zaporojia, Harkov și Crimeea. Toți au descris că au fost supuși nudității forțate, electrocutării genitale, cel mai adesea cu fire de la telefonul militar de câmp din epoca sovietică TA-57, cunoscut sub numele de „Tapik”, și amenințări cu violul.

Relatările lor se potrivesc cu cazurile documentate de procurorii regionali din Kiev, Herson și Harkov și au fost coroborate de martori ținuți în aceleași centre de detenție din Harkov și Herson.

Luate împreună, poveștile lor surprind ceea ce procurorii descriu drept utilizarea sistematică și continuă de către Rusia a violenței sexuale în zonele ocupate, ca parte a demersurilor sale de a forța poporul ucrainean să se supună.

„O vedem din nou și din nou în diferite regiuni aflate sub ocupație. Ei folosesc aceeași metodă de a comite violență sexuală, aceeași metodă de umilire, aceeași metodă prin care o explică victimelor lor”, a declarat Anna Sosonska, procuror ucrainean și șeful interimar al diviziei pentru cercetarea violenței sexuale din cadrul Biroului Procurorului General al Ucrainei.

Vorbind cu CNN din biroul ei din Kiev, Sosonska a spus că un număr semnificativ de infracțiuni documentate de violență sexuală comise de trupele ruse, inclusiv nuditate forțată, mutilare genitală, viol și expunere forțată la violență sexuală împotriva altora, au fost comise împotriva bărbaților. „În special prin utilizarea curentului electric pe organele genitale – acesta este prima pe listă”, a spus ea.

CITEȘTE ȘI: Despăgubiri pentru supraviețuitoarele violențelor sexuale din timpul războiului din Ucraina. Liudmila Huseînova: Sunt liberă de mai bine de un an și încă nu pot dormi noaptea. Încă simt felul dezgustător în care m-au atins

„Toți au râs”

Roman Cernenko a spus că a petrecut șapte luni într-o „celulă de pedeapsă” într-o închisoare din orașul ocupat Olenivka, în regiunea Donețk (est), după ce a fost capturat de trupele ruse în zona Mariupol. El a relatat despre un ofițer de informații în vârstă de 29 de ani din armata ucraineană, are poartă indicativul „Omen”, că a fost torturat de câte trei ori pe zi, în fiecare zi, timp de patru luni.

„Tapik este un telefon militar cu două fire. Unul este conectat la mingile tale, celălalt la degetul tău, iar ele continuă să crească curentul”, a spus el pentru CNN. „Ei continuă să-l răsucească până când persoana le spune de ce au nevoie.”

El a spus că crede că ofițerii din cadrul GRU al Rusiei, al Serviciului Federal al Penitenciarelor Ruse (FSIN) și al FSB, principala agenție de informații a Rusiei, au participat cu toții la tortură.

Chernenko a fost eliberat ca parte a unui schimb de prizonieri în ianuarie 2024 și încă se recuperează din suferință. Vorbind la CNN la câteva săptămâni după eliberare, în ziua în care i-a cerut iubita în căsătorie, el a spus că gândurile lui despre ea și mama lui i-au dat putere să supraviețuiască captivității.

Au râs când m-au torturat… mi-au spus că mama mea este violată de ceceni. M-au dus să fiu împușcat de două ori, m-au amenințat cu violul”, a spus el.

CNN a cerut Ministerului rus al Apărării, Ministerului de Interne, FSB, Gărzii Naționale (Rosgvardia) și agenției de informații militare, cunoscută sub numele de GRU, să comenteze acuzațiile de violență sexuală în anumite centre de detenție, dar nu a primit niciun răspuns.

Violul și violența sexuală sunt interzise în mod explicit de Convențiile de la Geneva, setul de legi internaționale care reglementează desfășurarea conflictelor armate, și pot constitui o crimă de război. Simularea execuției este considerată o formă de tortură conform dreptului internațional.

Conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), săvârșirea violului și a violenței sexuale într-un mod sistematic sau pe scară largă este considerată o crimă împotriva umanității.

Potrivit procurorilor ucraineni care investighează violența și abuzul sexual în cadrul conflictului, toate dovezile disponibile indică faptul că este o tactică deliberată, parte a unui modus operandi al Rusiei în Ucraina.

Este în fiecare regiune care era sub ocupație. Oriunde au fost amplasate trupele rusești, vedem cazuri de violență sexuală și violență de gen. Concluzia este că se pare că aceasta este politica rusă”, a spus Sosonska.

La începutul lunii mai, Ucraina a înregistrat oficial 293 de cazuri de violență sexuală, deși Sosonska a spus că este imposibil de estimat numărul real de crime care sunt comise, în special în teritoriile ocupate, care rămân inaccesibile anchetatorilor și procurorilor săi.

Aproximativ 37.000 de cetățeni ucraineni sunt dați dispăruți, potrivit autorităților ucraineane, se estimează că mii de oameni că sunt ținuți în detenție rusă și riscă torturi și violențe sexuale.

Dar amploarea reală a violenței sexuale comise în timpul războiului s-ar putea să nu iasă niciodată la lumină. Doar o parte dintre victime tind să spună ce li s-a întâmplat și, potrivit ONU, acest lucru este valabil mai ales pentru bărbați, dintre care unii ar putea să nu realizeze inițial că ceea ce li s-a întâmplat a fost o crimă de violență sexuală.

Unii bărbați victime ale violenței sexuale pot descrie ceea ce li s-a întâmplat ca fiind „tortură”. Distincția, a explicat Sosonska, este importantă pentru orice proces viitor și în cadrul tribunalelor de război. Biroul ei încearcă, de asemenea, să educe publicul cu privire la faptul că bărbații pot fi victime ale violenței sexuale, fapt care, a spus Sosonska, ar putea încă să nu fie pe deplin înțeles.

Anna Mykytenko, care conduce echipa ucraineană la Global Rights Compliance (GRC), o organizație internațională legală non-profit, a declarat că martorii ucraineni și supraviețuitorii violenței sexuale au depus mărturie că trupele ruse le-au spus că este o „pedeapsă”.

„O abordare sistematică”

Biroul Avocatul Poporului ucrainean a declarat pentru CNN că forțele armate ruse și Ministerul Apărării, precum și Serviciul Penitenciar Federal Rus sunt organismele guvernamentale ruse responsabile oficial pentru ceea ce se întâmplă în centrele de detenție.

Cu toate acestea, Rosgvardia, o forță de poliție paramilitară care menține ordinea în regiunile ocupate ale Ucrainei, și FSB sunt oragnismele care par să conducă campania de tortură și violență sexuală împotriva poporului ucrainean, potrivit Avocatului Poporului și serviciului militar de informații al Ucrainei.

De la începutul invaziei pe scară largă în 2022, FSB a deschis mai multe birouri regionale în Ucraina ocupată pentru a recruta agenți și a colecta informații. Potrivit unei organigrame oficiale publicate pe site-ul său, FSB are reprezentanțe în autodeclarele republici populare Donețk și Lugansk, în Crimeea și în porțile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Mai mulți supraviețuitori din aceste locații au declarat pentru CNN că rușii care i-au supus violenței sexuale fie s-au identificat, fie au fost nominalizați de alții ca fiind ofițeri FSB.

Între timp, membri ai Rosgvardia, parte a aparatului de securitate rus care raportează direct președintelui rus Vladimir Putin, lucrează alături de armata rusă pentru a reține activiști, a înăbuși protestele și a răspândi teroarea în rândul populației civile din zonele ocupate.

SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a reușit să dea de urma mai multor oficiali Rosgvardia și FSB despre care spunea că sunt fie făptuitorii direcți, fie facilitatorii violenței sexuale împotriva persoanelor deținute.

SBU și procuratura regională ucraineană din Herson l-au identificat pe Aleksandr Naumenko, șeful adjunct al Rosgvardiei din regiunea Rostov din Rusia, ca suspect în peste 12 cazuri. Autoritățile ucrainene au declarat în luna mai că acesta este responsabil pentru supravegherea unui centru de detenție din Herson în timpul ocupației și că a ordonat personal tortura sexuală a mai multor victime care au fost electrocutate în zonele lor genitale.

În notificarea de suspiciune împotriva lui Naumenko, un document legal văzut de CNN, scrie că subalternii săi și alți membri ai forțelor armate ruse au acționat direct la ordinele sale atunci când au abuzat sexual cel puțin 17 victime.

Alți doi ofițeri Rosgvardia – Oleksandr Chilengirov și Yehor Bondarenkov – au fost, de asemenea, acuzați de tortură, inclusiv electrocutarea a cel puțin 24 de victime în organele genitale într-un alt centru de detenție din Herson.

Dmitri Laikov, un ofițer al Departamentului pentru Apărarea Ordinii Constituționale și Lupta împotriva Terorismului al FSB, este acuzat că a supravegheat electrocutarea genitală a unui cetățean ucrainean reținut într-o secție de poliție din orașul ocupat Nova Kakhovka.

Toți cei patru bărbați au fost inculpați, iar cazurile lor sunt puse pe rolul instanțelor de judecată, potrivit procurorilor din Kherson. Locul unde se află aceștia este necunoscut.

Oficialii ucraineni spun că este dificil, dar nu imposibil, ca autorii individuali ai infracțiunilor de violență sexuală să fie depistați. La începutul lunii mai, procurorii ucraineni au emis sesizări oficiale de suspiciune împotriva a 42 de ofițeri ruși, au depus 19 rechizitori împotriva a 28 de persoane și au condamnat cinci persoane. Toate procesele au avut loc în lipsă, potrivit parchetului. Niciunul dintre presupușii autori nu se află în custodia ucraineană.

Oleksii Butenko, un procuror în cadrul parchetului regional din Herson, a declarat că nu are nicio îndoială că violența sexuală face parte din strategia Rusiei de a subjuga poporul ucrainean din Herson și de a „distruge identitatea națională ucraineană”.

„Putem vorbi de o abordare sistematică – 17 bărbați au fost identificați ca fiind abuzați sexual într-o singură cameră de tortură”, a spus el pentru CNN. „Putem spune că conducerea, nu numai făptuitorii, ci și conducerea, sunt responsabile – au dat permisiunea sau ordinele să comită aceste crime”.

„Se distrau”

Andrii, un locuitor din Herson care a fost reținut într-unul din centrele de detenție rusești, își amintește și acum țipetele colegilor săi deținuți la mai bine de un an și jumătate după ce a fost eliberat. „Am fost ținuți la subsolul unei clădiri de birouri. Era o cameră mică, fără mobilier, dormeam pe carton și foloseam o găleată ca toaletă”, a spus Andrii.

Vorbind la CNN din Kiev, Andrii își strângea nervos mâinile, privind în altă parte când descrie ce s-a întâmplat în timpul său în detenție. A cerut să-i fie schimbat numele și să nu fie publicate informații identificabile despre el.

Am fost ultimul care a fost luat la interogatoriu, așa că i-am putut auzi pe toți fiind torturați în camera alăturată. Nu am putut auzi conversațiile, doar țipetele și gemetele. Era imposibil să dormi din cauza acestor țipete”, a spus el, amintindu-și un incident deosebit de înfiorător. „Nu știu cine a fost acest bărbat și ce s-a întâmplat cu el… a fost scos pe coridor, unde a fost violat cu bastonul, pentru ca toată lumea să-l audă și să-l vadă.

Potrivit lui Andrii, amenințările cu violul și electrocutarea genitală erau norma în rândul forțelor ruse. „Le-a plăcut. Se distrau”, a spus el.

Procurorii ucraineni au înregistrat incidente în care oficialii ruși au violat sau au încercat să violeze victimele folosind obiecte precum bastoane, o țeavă, o sticlă, un mâner de lopată, un băț și un pix.

Sosonska a spus că biroul ei este hotărât să-i aducă în fața justiției nu doar pe autorii direcți, ci și pe cei care au fost la conducere, indiferent dacă i-au ordonat sau nu i-au împiedicat.

Biroul ei se concentrează pe urmărirea penală a persoanelor, dar colectează și dovezi care vor fi împărtășite cu instanțele internaționale, inclusiv cu CPI, care acuză persoane pentru infracțiuni grave, cum ar fi genocidul și crimele de război, și Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care audiază cauzele aduse împotriva statelor.

CPI a emis deja un mandat de arestare pentru Putin și comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, din cauza unei presupuse scheme de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Kremlinul a negat acuzațiile și a calificat acțiunile CPI „revoltătoare”.

Sosonska a spus că crede că, la fel ca și deportările de copii, violența sexuală face parte din ceea ce ea a numit „campania de genocid a Rusiei” împotriva Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Acord pentru inculparea Rusiei pentru crime de război. Laura Codruța Kovesi: Moscova deportează mii de copii ucraineni

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite