OMS: Lipsa sportului afectează tot mai mulţi oameni. O greutate sănătoasă poate reduce riscul de a dezvolta până la 13 tipuri diferite de cancer

2 iulie 2024, 09:30

Vin avertizări importante de la Organizația Mondială a Sănătății, iar datele specialiștilor arată că lipsa sportului va afecta un număr mare de persoane de pe întreaga planetă.

Aproape 1,8 miliarde de adulți la nivel global se confruntă cu un risc semnificativ de a dezvolta boli grave precum cancer, accidente vasculare cerebrale, demență și diabet, din cauza unui nivel scăzut de activitate fizică.

Această problemă de sănătate publică globală se accentuează, îngrijorând experții în sănătate și determinând apeluri urgente pentru adoptarea unui stil de viață mai activ.

Cel mai recent studiu arată o tendință îngrijorătoare: inactivitatea fizică la nivel global a crescut cu aproximativ 5% între anii 2010 și 2022. Acum, o treime dintre adulți (31%) nu efectuează suficiente exerciții fizice, un procent în creștere comparativ cu 23% cât era în anul 2000 și 26% în 2010.

Experții avertizează că, dacă această tendință va continua, până în 2030, procentul adulților insuficient de activi fizic ar putea ajunge la 35%. Această evoluție subliniază nevoia urgentă de politici publice și inițiative personale care să promoveze un stil de viață mai activ pentru prevenirea bolilor cronice asociate cu sedentarismul.

Studiul publicat în revista „The Lancet Global Health” evidențiază discrepanțe de gen în ceea ce privește activitatea fizică: femeile sunt consistent mai puțin active decât bărbații, cu o rată de inactivitate de 34% față de 29% la bărbați.

Specialiștii OMS recomandă ca adulții să acumuleze cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate intensă pe săptămână pentru a-și menține sănătatea.

Activitățile moderate includ mersul alert pe jos, curățenie intensă sau mersul pe bicicletă la viteze moderate, în timp ce activitățile intense pot cuprinde jogging, săpatul în grădină, sau sporturi rapide ca fotbalul sau tenisul. Aceste niveluri de activitate fizică sunt cruciale pentru prevenirea bolilor cronice și pentru menținerea unei stări de sănătate optimă.

Adunarea Mondială a Sănătății și-a stabilit ca obiectiv o reducere cu 15% a ratei inactivității fizice până în 2030, un țel ce pare greu de atins, asta deși sportul nu numai că îmbunătățește sănătatea mintală și fizică, dar și protejează împotriva diferitelor tipuri de cancer și contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Aceste beneficii sunt vitale, având în vedere că o greutate sănătoasă poate reduce riscul de a dezvolta până la 13 tipuri diferite de cancer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite