Omagii Regelui Mihai, la Castelul Peleș. Iohannis: A plecat dintre noi un lider veritabil. A reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism

13 decembrie 2017, 10:05

De-a lungului drumului spre Castelul Peleş, sute de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai. Câţiva au aruncat flori în faţa cortegiului funerar. În jurul orei 13.00, sicriul a ajuns la Sinaia, locul în care regele s-a născut la 25 octombrie 1921. Tot de aici a fost nevoit să plece în exil acum aproape 70 de ani. Sicriul Regelui a fost purtat de opt militari.

Sicriul a fost depus în Holul de Onoare al castelului. Era acoperit cu stindardul regal şi pe el a fost aşezată o copie a coroanei lui Carol I, confecţionată din oţelul unui tun capturat la Plevna. Fiicele Majestăţii Sale şi-au luat rând pe rând rămas bun de la Rege. A urmat apoi o ceremonie religioasă

Mai mulţi oficiali au venit să-i aducă Regelui un ultim omagiu la Castelul Peleş, cea mai cunoscută din ctitoriile regilor României. A fost un pelerinaj încărcat de durere şi emoţie.

Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a adus o coroană de flori albe, preferatele Regelui. După ce a aprins o candelă, s-a recules lângă sicriu.

„A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Românii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate”, a scris președintele României în cartea de condoleanțe deschisă la Castelul Peleș în memoria Regelui Mihai.

La Peleş s-a dus şi premierul României, însoţit de membrii cabinetului său pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

Călin Popescu Tăriceanu a adus o coroană cu trandifiri albi. Iar Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, una din cale albe. Amândoi s-au recules câteva minute la sicriu.

Au mai venit la Castelul Peleş reprezentanţi ai partidelor politice, membrii parlamentului şi ai Guvernului Republicii Moldova, membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai Uniunii Europene, NATO, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice

La Castelul Peleș au ajuns și reprezentanți diplomatici ai Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Germaniei, Elveției, Canadei, Spaniei, Vaticanului și Marocului. Printre cei care au ținut să prezinte personal condoleanțe s-au numărat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și procurorul general al României, Augustin Lazăr, au prezentat și ei, personal, condoleanțe Familiei Regale. La Castelul Peleș au mai fost prezenți reprezentanți ai Academiei Române, Institutului Cultural Român, Consiliului Național al Audiovizualului, Televiziunii Române și Radioului Public, precum și ai Jandarmeriei Române.

ACTUALIZARE 18.00 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai părăsește Castelul Peleș. Cortegiul funerar se îndreaptă spre București, unde va trece pe sub Arcul de Triumf și apoi va ajunge la Palatul Regal.

ACTUALIZARE 17.55 La Peleș a avut loc o slujbă pentru Regele Mihai.  Se fac pregătiri pentru ca sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale să părăsească Castelul Peleș.

ACTUALIZARE 15.20 Fostul președinte al României Emil Constantinescu îi aduce un omagiu Regelui Mihai. Emil Constantinescu a depus o coroană de flori în fața intrării principale de la Peleș, după care a intrat în Holul de Onoare, unde a prezentat condoleanțe membrilor Familiei Regale.

ACTUALIZARE 15.02 Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, aduce omagiile Basarabiei la căpătâiul Regelui Mihai.

ACTUALIZARE 14.57 Prim-ministrul Mihai Tudose și miniștrii cabinetului său au adus o coroană de flori, au semnat în cartea de condoleanțe și s-au rugat în Holul de Onoare.

ACTUALIZARE 14.48 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a ajuns la Castelul Peleș. A depus și el o coroană de flori și a intrat în Holul de Onoare pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

ACTUALIZARE 14.42 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a adus o coroană de flori și s-a recules lângă catafalc, apoi a semnat în cartea de condoleanțe.

ACTUALIZARE 14.35 La Castelul Peleș a ajuns președintele Klaus Iohannis. El a depus o coroană din flori albe pe platoul din fața castelului și a aprins o lumânare. Apoi a intrat în Holul de Onoare, unde se află sicriul. Aici a transmis condoleanțe Custodelui Coroanei române, Majestății Sale Margareta, Alteței Sale Regale Principelui Radu și celorlalți membri ai Familiei Regale.

Președintele s-a recules preț de câteva minute lângă catafalc. Klaus Iohannis a semnat și în cartea de condoleanțe deschisă special pentru oficialități. Mesajul său:

A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin tot ceea ce a făcut, Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate Țara în care s-a născut. Românii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate. În aceste clipe triste, transmit condoleanțele mele întregii Familii Regale. Sunt alături de toţi cei care respectă amintirea Regelui Mihai I şi care, în aceste momente, își exprimă regretele faţă de trecerea la cele veșnice a uneia dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre. Sunt convins că amintirea Regelui Mihai I va rămâne mereu vie în sufletele românilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!„.

Șeful statului a fost condus spre ieșire de Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, și de Principele Duda.

ACTUALIZARE 13.31 În Holul de Onoare al Castelului Peleș a început ceremonialul religios. Familia Regală se află în jurul catafalcului.

Pe sicriu a fost așezată o copie a Coroanei de Oțel, turnată din țeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independență, în bătălia de la Grivița din 30 august 1877.

Carol I a ales oțel și nu aur pentru coroana regală – un simbol al vitejiei ostașilor români.

(w620) Coroana de

Tot pe sicriu a fost așezată o coroană din flori albe. Florile albe au fost preferatele Majestății Sale Defuncte.

ACTUALIZARE 13.26 Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleș.

Sicriul acoperit cu stindardul regal este purtat pe umeri de soldații Gărzii de onoare.

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș:

  • Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
  • Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
  • Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
  • Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

La ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite