Olaf Scholz: Summitul NATO de la Vilnius, dedicat susţinerii Ucrainei. Premierul Estoniei: Aderarea Ucrainei la NATO, esenţială pentru garantarea păcii
Răspunzând unei întrebări despre posibila aderare a Ucrainei la NATO cu ocazia acestui summit, cancelarul Scholz a răspuns că „la Vilnius va fi vorba, înainte de orice, de organizarea unui sprijin concret pentru Ucraina în această situaţie”.”Întrebarea la care trebuie să răspundem acum este cum putem îmbunătăţi cooperarea în situaţia concretă a atacului rusesc asupra Ucrainei” şi „cum putem clarifica că vom menţine acest sprijin atât timp cât va fi necesar”, a adăugat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-miniştrii celor trei state baltice.
Şefa guvernului estonian Kaja Kallas a considerat că aderarea Ucrainei la NATO este esenţială pentru garantarea păcii.”Pentru pace în Europa avem nevoie de o Uniune Europeană geopolitică puternică şi credibilă, precum şi de o NATO puternică şi credibilă. Pentru pace în Europa, avem nevoie ca Ucraina să se alăture Uniunii Europene şi NATO”, a spus ea.”Am văzut de-a lungul istoriei cum zonele gri sunt un teren propice războaielor, în timp ce extinderea NATO şi UE au crescut stabilitatea. Cele trei state baltice sunt un exemplu viu” în acest sens, a adăugat ea.
Prim-ministrul leton Krisjanis Karins s-a declarat convins că „odată încheiat războiul din Ucraina, odată ce Ucraina va câştigat acest război, Ucraina ar trebui şi trebuie să devină membră NATO”. Iar motivul este foarte simplu. Este singura modalitate de a garanta că Rusia nu va relansa niciodată un război”.
Miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a recunoscut că membrii alianţei sunt împărţiţi cu privire la problema apartenenţei Ucrainei la NATO, subiect care va fi pe ordinea de zi a summitului de la Vilnius.”În această chestiune, există puncte de vedere diferite în cadrul alianţei”, a recunoscut Jens Stoltenberg în timpul unei intervenţii în faţa German Marshall Fund la Bruxelles, unde a amintit că „luarea deciziilor la NATO se face prin consens”.”Nimeni nu vă poate spune exact care va fi decizia finală la summitul de la Vilnius cu privire la această problemă„, a adăugat el. Preluare: Agerpres