Ofițerii ucraineni reclamă un obicei al Occidentului, care trimite arme Ucrainei atunci când ”nu mai sunt relevante” pe câmpul de luptă

Armata ucraineană / Foto: Profimedia Images
3 aprilie 2024, 11:35 (actualizat 3 aprilie 2024, 12:00)

Ofițeri militari ucraineni anonimi au declarat că există un tipar nefericit al Occidentului care trimite, în cele din urmă, arme Ucrainei atunci când acestea ”nu mai sunt relevante” pentru dinamica actuală a câmpului de luptă, a relatat Politico, citând surse, potrivit The Kyiv Independent.

În timp ce aliații occidentali ai Ucrainei au oferit zeci de miliarde de ajutor și echipamente militare, unele dintre cele mai avansate sisteme promise, precum avionul de vânătoare F-16, au fost trimise cu întârziere și nu au ajuns încă pe câmpul de luptă. În același timp, Rusia și-a adaptat în mod constant capacitățile defensive pentru a contracara noile arme occidentale pe măsură ce acestea sosesc.

O coaliție internațională pentru instruirea piloților ucraineni pe F-16 a fost inițiată în vara anului 2023. Belgia, Olanda, Danemarca și Norvegia s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de a patra generație fabricate în SUA.

CITIȚI și Zelenski: În martie, ”teroriștii” au lansat peste 400 de rachete, 600 de drone și 3.000 de bombe împotriva Ucrainei. Orașul Harkov trăiește zilnic umilința și durerea

”F-16 erau necesare în 2023. Nu vor fi potrivite pentru 2024”

Cu toate acestea, oficiali militari ucraineni anonimi au declarat pentru Politico că ”F-16 erau necesare în 2023; nu vor fi potrivite pentru 2024”.

Oficialul a explicat că Rusia și-a testat poziția de apărare aeriană și probabil că și-a amplasat radarele și rachetele antiaeriene într-un mod care ar face ineficiente o mare parte din capacitățile ofensive ale F-16.

După o serie de lovituri devastatoare asupra pozițiilor rusești cu ajutorul rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow și SCALP, Rusia și-a schimbat tactica și poziționarea, a declarat oficialul.

”Armele devin foarte repede redundante pentru că sunt contracarate rapid de ruși”, a spus el, adăugând: ”Rușii studiază mereu. Ei nu ne dau o a doua șansă. Și au succes în acest sens”.

Oficialii au declarat că Ucraina are nevoie și de arme și muniții mai tradiționale, cum ar fi cele peste un milion de obuze de artilerie care sunt în prezent furnizate de inițiativa condusă de Cehia.

În altă ordine de idei, oficialii au declarat că politica internă ucraineană a contribuit la situația nefavorabilă de pe câmpul de luptă.

Problema deficitului de personal

În timp ce președintele Volodimir Zelenski a semnat la 2 aprilie un proiect de lege care reduce vârsta minimă pentru recrutarea militară la 25 de ani, comandantul-șef Oleksandr Sirskii a declarat în martie că numărul de persoane care trebuie să fie mobilizate a fost ”redus semnificativ” față de cele 500.000 propuse inițial.

Oficialii au declarat că aceste decizii au fost în mare parte ghidate de politică și nu au reflectat adevărata amploare a deficitului de personal.

Toate aceste probleme sunt prezente pe fondul unei întârzieri de aproape șase luni a asistenței militare din partea SUA.

CITIȚI și Zelenski spune că, fără ajutorul SUA, forțele ucrainene vor trebui să se retragă

Zelenski a declarat la sfârșitul lunii martie că Ucraina ar putea fi în curând forțată să se retragă în lipsa unui ajutor, lucru cu care oficialii au fost de acord.

Capacitatea Ucrainei de a ține piept ofensivei în curs de desfășurare s-a datorat în mare parte greșelilor rusești pe câmpul de luptă, dar oficialii au declarat că Rusia va putea probabil să „pătrundă în linia frontului și să o distrugă în unele părți”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă