Oamenii de știință au descoperit trei Luni noi în sistemul nostru solar

Oamenii de știință au descoperit trei luni noi în sistemul solar, două în jurul lui Neptun și cea mai mică lună a lui Uranus depistată după mai mult de 20 de ani, scrie publicația Forbes.
„Cele trei luni descoperite recent sunt cele mai estompate găsite vreodată în jurul acestor două planete gigantice de gheață folosind telescoape instalate la sol”, a spus Scott S. Sheppard de la Carnegie Institution for Science, care a folosit telescoapele Magellan la Observatorul Las Campanas al Carnegie Science din Chile. „A fost nevoie de procesare specială a imaginii pentru a dezvălui astfel de obiecte estompate”, a spus el. Descoperirile au necesitat zeci de expuneri de cinci minute pe parcursul mai multor ore.
Cele trei Luni descoperite de cercetătorul Scott S. Sheppard sunt:
S/2023 U1, cu o dimensiune de 8 kilometri, care durează 680 de zile pentru a orbita Uranus.
S/2002 N5, cu o dimensiune de 23 de kilometri, care durează aproape 9 ani pentru a orbita Neptun.
S/2021 N1, 14 kilometri, care durează aproape 27 de ani pentru a orbita Neptun.
Lună Nouă a lui Uranus
Micuța lună a fost observată pentru prima dată pe 4 noiembrie. Apoi Sheppard a găsit-o pe S/2023 U1 în imaginile pe care le-a făcut în 2021 folosind telescopul Magellan și telescopul Subaru din Hawaii. Descoperirea sa face ca numărul total de Luni ale giganticei planete de gheață să ajungă la 28.
Cele mai mari șase Luni din jurul celei de-a șaptea planete de la Soare sunt Ariel, Umbriel, Titania, Oberon, Puck și Miranda, dintre care primele patru sunt suspectate că găzduiesc oceane subterane.
Ca și în cazul lunilor sale ecunoscute deja, S/2023 U1 va fi numită în cele din urmă după personaje din operele lui William Shakespeare și Alexander Pope. Uranus este singura planetă din sistemul solar numită după zeul grec al cerului (tatăl lui Saturn și bunicul lui Jupiter).
Nimfele lui Neptun
Neptun are în prezent 16 Luni dintre care cea mai faimoasă este Triton. Se crede că este o lume oceanică și este printre cele mai promițătoare locuri din întregul sistem solar în privința căutării semnelor de viață.
Ca și în cazul lunilor existente ale lui Neptun, care includ și Naiada, Thalassa, Despina, Galatea și Proteus, cele două luni ale sale recent descoperite vor fi numite după nereide, nimfele marine din mitologia greacă.
CITEȘTE ȘI: Cum să devii ”marțian”? NASA caută patru voluntari pentru o simulare de un an a vieţii pe Marte
Inventarul Lunilor
Este mult mai greu pentru astronomii planetari să completeze un inventar al Lunilor de pe planetele îndepărtate Neptun și Uranus decât pe planetele mai apropiate de Pământ. Toate Lunile lui Jupiter de aproximativ 2 kilometri au fost găsite, în timp ce lunile lui Saturn au 3 kilometri. Cu toate acestea, Lunile planetelor Uranus și Neptun, au dimensiuni cuprinse între între 8 și, respectiv, 14 kilometri. Acest lucru se datorează în parte faptului că Jupiter și Saturn au fost vizitate de mai multe ori de nave spațiale, în timp ce Uranus și Neptun au fost vizitate o singură dată de sonda Voyager 2 a NASA în 1986 și, respectiv, 1989.
Cu toate acestea, o aliniere planetară rară care va avea loc în jurul anului 2030 poate oferi o oportunitate pentru a vizita Uranus și Neptun . Orice navă spațială care ar avea o astfel de misiune ar trebui să părăsească Pământul până la începutul anilor 2030 pentru a ajunge la Uranus până în anii 2040.