Oamenii de știință au descoperit de ce mâncăm tot mai mult zahăr

Înghețata, deserturile congelate și sucurile super-răcoritoare capătă o nouă atracție în arșița verii. Pe măsură ce schimbările climatice aduc temperaturi mai ridicate, americanii consumă tot mai multe astfel de produse, arată o nouă cercetare, cu consecințe îngrijorătoare asupra sănătății, arată CNN, într-o analiză.
Există numeroase dovezi că schimbările climatice vor influența disponibilitatea și calitatea alimentelor, ducând la penurii, creșteri de prețuri și chiar afectând valoarea nutrițională, a spus Pan He, autoare a studiului și lector în științe ale mediului și sustenabilitate la Universitatea Cardiff. Mult mai puțin se știe însă despre efectele acestora asupra a ceea ce alegem să mâncăm și să bem, a declarat ea pentru CNN.
Cercetătorii au analizat date despre achizițiile alimentare ale gospodăriilor din SUA între 2004 și 2019, ceea ce le-a permis să urmărească aceleași familii pe o perioadă lungă. Apoi au comparat deciziile de cumpărare cu datele meteorologice regionale, inclusiv temperatura și umiditatea.
Pe măsură ce temperaturile au crescut, oamenii au consumat mai mult zahăr, în special sub formă de băuturi îndulcite precum sucurile și băuturile carbogazoase, potrivit studiului publicat luni în revista Nature Climate Change.
Vremea mai caldă face ca organismul să piardă mai multă apă, determinând oamenii să caute hidratare și răcorire. Pentru mulți americani, asta înseamnă produse reci și dulci, precum sucurile și înghețata, a spus He.
Efectul este deosebit de pronunțat în gospodăriile cu venituri sau niveluri de educație mai scăzute, arată studiul. Grupurile mai puțin avantajoase tind deja să aibă un consum mai ridicat de zahăr, deoarece aceste alimente sunt mai ieftine și mai accesibile, ceea ce le face mai predispuse să le aleagă în perioadele de căldură. Totodată, ele petrec mai puțin timp în spații cu aer condiționat, potrivit cercetării.
Studiul estimează că, numai ăn SUA, consumul de zahăr ar putea crește cu aproape 3 grame pe zi până în 2095, dacă poluarea care încălzește planeta continuă necontrolată, grupurile vulnerabile fiind cele mai expuse riscului.
Prea mult zahăr poate aduce o serie de efecte negative, inclusiv un risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului adăugat la cel mult 6% din totalul caloriilor consumate zilnic: nu mai mult de 36 de grame pentru bărbați și 26 de grame pentru femei.
„Problemele de sănătate legate de consumul de zahăr au fost discutate pe larg, dar dacă luăm în considerare interacțiunea cu schimbările climatice, situația se agravează”, a spus He. Factorii de decizie din întreaga lume ar putea fi nevoiți să ia în calcul modalități de a gestiona consumul de zahăr ca parte a adaptării la schimbările climatice, a adăugat ea.
„Dovezile privind modul în care (căldura extremă) schimbă tiparele alimentare sunt încă relativ reduse”, a spus Charlotte Kukowski, cercetătoare la Cambridge Social Decision-Making Lab din cadrul Universității Cambridge, care nu a fost implicată în studiu. Studiul „evidențiază un canal mai puțin discutat prin care schimbările climatice pot afecta bunăstarea umană”, a declarat ea pentru CNN.
„Ceea ce este deosebit de îngrijorător este că grupurile cele mai vulnerabile – cele cu mai puține resurse de adaptare – sunt atât cele mai expuse încălzirii, cât și cele mai predispuse la boli asociate dietei”, a adăugat ea.
Exact modul în care schimbările climatice vor afecta obiceiurile alimentare ale omenirii și posibilele consecințe asupra sănătății și inegalității rămân încă neclare, a spus He, subliniind că este nevoie de mult mai multe cercetări în diverse regiuni ale lumii.