Scena politică, dată peste cap după decizia PSD de a se retrage de la negocieri. Surse: S-ar fi convenit reluarea discuțiilor, inclusiv cu social-democrații
PSD a dat peste cap clasa politică, după ce a anunțat că se retrage din negocierile pentru formarea viitoarei coaliții proeuropene, dar va susține în Parlament un Guvern minoritar de dreapta format din PNL, USR și UDMR. Marcel Ciolacu a declarat că a luat decizia de a retrage partidul din negocieri de comun acord cu mai mulți colegi din partid, după ce unul dintre partenerii proeuropeni a jignit Partidul Social Democrat pe rețelele sociale. Mutarea a pus în defensivă partidele proeuropene. PNL, USR și UDMR au împreună un număr insuficient de parlamentari pentru a susține o guvernare autonomă. Portivit unor surse, spre seară s-ar fi convenit reluarea discuțiilor, inclusiv cu PSD.
ACTUALIZARE Liderii partidelor au discutat între ei. Potrivit unor surse politice, chiar președintele Klaus Iohannis i-a sunat pe liderii PSD și PNL. Au existat ședințe separate, în această seară, la PNL și la PSD, a existat și o întâlnire la guvern între liderul PNL, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu, a transmis Ramona Avramescu pentru Telejurnalul de la ora 20.00. Nu există informații și declarații oficiale la finalul acestor discuții, se pare, totuși, potrivit unor surse politice, că s-ar fi convenit reluarea discuțiilor, inclusiv cu PSD. Între timp, și președinta USR, Elena Lasconi, a transmis, într-un comunicat oficial, că USR este dispus în continuare să discute pentru formarea unei coaliții de guvernare.
ACTUALIZARE Președintele AUR, George Simion, a declarat joi, că formațiunea pe care o conduce este gata sa preia guvernarea.
„Considerăm declarațiile premierului Ciolacu ca fiind iresponsabile și ca având altceva în spate ca și substrat. Vrem să anunțăm că în urmă cu jumătate de oră, Consiliul Național de conducere al partidului s-a întrunit și a votat în unanimitate să facem următorul anunț: AUR are abilitatea, capacitatea, voința și știința de a prelua guvernarea, conform cu voința românilor care au votat la 1 decembrie și în 24 noiembrie„, a declarat Simion.

ACTUALIZARE Ilie Bolojan a avut discuții la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu, a transmis Vlad Ungar pentru Info Expres. În cursul zilei, Bolojan a avut alte discuții cu lideri social-democrați, tot la Palatul Victoria.
Președintele Klaus Iohannis a făcut apel la responsabilitate și a transmis că ultimul lucru de care are nevoie România este o criză guvernamentală și parlamentară. De asemenea, președintele a spus că un guvern minoritar de dreapta nu este o soluție pentru o perioadă de criză.
PNL transmis că partidul este pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort, iar USR prin vocea lui Cătălin Drulă a declarat că gestul PSD de a se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, arată că dau ”bir cu fugiții”.
Și Kelemen Hunor a făcut apel, joi, la revenirea la masa negocierilor pentru formarea unui guvern.

Marcel Ciolacu: PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, în marja reuniunii Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles, că România trebuie să evite cu orice preț o criză guvernamentală și parlamentară, subliniind că aceasta este ultima situație de care țara are nevoie în prezent.
El a făcut apel la responsabilitate și stabilitate politică, evidențiind importanța menținerii unui guvern funcțional pentru a gestiona provocările actuale. Declarațiile președintelui vin în contextul unor tensiuni politice crescute.

Preşedintele K. Iohannis: O criză guvernamentală și parlamentară trebuie evitată cu orice preț. Voi convoca consultări
România are nevoie rapid de un guvern, iar PNL este pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort, a declarat liderul liberal Ilie Bolojan, în urma deciziei PSD de a se retrage de la masa negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

Bolojan: România are nevoie rapid de un guvern, iar PNL este pregătit să-și asume răspunderea în tot acest efort
Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat, joi, după ce Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului, că este „cel mai jos gest politic” de după Revoluţie, susţinând că social-democraţii vor să dea bir cu fugiţii, „după ce au ruinat ţara timp de 3 ani”.

Drulă: Nu au nevoie de USR, nu vor reforme. Toate negocierile arată că vor să continue exact ca până acum

Reacția USR: PSD şi Marcel Ciolacu fug de responsabilitatea guvernării. (…) Își iau jucăriile și pleacă
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut un apel joi la partenerii coaliţiei formate după alegerile parlamentare să revină la masa negocierilor, după anunţul liderului social-democraţilor, premierul Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor face un apel la partenerii de coaliţie să revină la masa negocierilor
Context
USR a arătat, miercuri, că nu dorește sau nu mai poate să rămână la această coaliție dacă nu este îndeplinită o listă de cereri. Elena Laconi a spus că nimic din ceea ce cere USR în momentul de față nu se întâmplă, nu primesc răspunsuri legate de bugetul pentru anul viitor, de modul în care arată cifrele, economia.
USR mai cere demisia președintelui Iohannis și a șefilor de servicii. Este motivul pentru care ei nu s-au mai așezat la masă și au susținut că sunt lăsați pe dinafara acestei coaliții.
De cealaltă parte, liderii PSD, PNL, UDMR au spus, miercuri, că nu pot aștepta la nesfârșit această decizie a celor de la USR, ba vin la guvern, ba nu vin. Deci, ca urmare, a fost o întâlnire tacită și aceștia s-au așezat la masă, au încercat să împartă portofoliile fără să mai ia în considerare USR.
Au fost discutii aprinse. Cei de la PSD ar dori să rămână ei cu 9 portofolii, PNL să aibă 4, iar UDMR 3, dar există discuții legate și de o altă pondere și anume PSD să aibă 8 portofolii, PNL 5 și UDMR 3.
Practic, portofoliile care ar fi trebuit să fie la USR se împart între celelalte partide, doar că aici apar discuții legate de cine să ia mai multe ministere.
Deocamdată nu sunt lucrurile bătute în cuie pentru că mai urmează această discuție de astăzi și cumva ar trebui ca la finalul acestei zile să fie deja conturat un plan, cel puțin în ceea ce privește împărtirea ministerelor.