O instalație a unui artist celebru din Kiev, Nikita Kadan, realizată în timpul războiului, va fi expusă la Iași, în cadrul festivalului Romanian Creative Week
Artistul ucrainean Nikita Kadan a expus în numeroase galerii și muzee ale lumii și a fost invitat de două ori invitat la Bienala Internațională de Artă de la Veneția, unul dintre cele mai importante evenimente de artă din lume.
Nikita Kadan a realizat o instalație pentru Piața Unirii din Iași, în luna martie, din Kievul atacat. El a colaborat cu Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), curatoarele platformei de artă „Manifest of Now”. Lucrarea este produsă în România de meșterul german Thomas Fink, stabilit în județul Sibiu.
Instalația va fi dezvelită la debutul festivalului Romanian Creative Week, eveniment dedicat industriilor creative românești, care va avea loc la Iași, între 20 și 30 mai.
Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care se află- și acum în Kiev, abordează pictura, grafica și instalațiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecți, sociologi și activiști pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spațiu Revoluționar Experimental) și membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist și curatorial.
Thomas Fink, meșterul care va produce lucrarea lui Nikita Kadan, s-a născut în sudul Germaniei, în 1990. După ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu. În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite.
„Lucrările lui Nikita Kadan combină încercarea de a reprezenta pierderea unui narativ istoric coerent și efortul de a-i restabili rolul în societate. Alinierea atentă a operei sale la subiecte socio-politice ne oferă o perspectivă profundă asupra experienței politice a «prezentului» totalizator, care caracterizează situația actuală din Ucraina. Continuând tradiția activismului colectiv din cadrul REP, Nikita Kadan a elaborat o serie de lucrări individuale care cuprindeau noțiunile de politici ale memoriei și relațiile dintre narativele modernității și realitatea societății capitaliste”, a explicat Silvia Franceschini, cercetător în domeniul artelor vizuale.
În cadrul festivalului Romanian Creative Week, va fi lansată și o platformă de artă în spațiul public, numită „Manifest of Now”.
Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România.