O grupare neonazistă din SUA, al cărei lider se află în Rusia, îndeamnă la atacuri țintite în Ucraina

Foto Profimedia Images
5 aprilie 2025, 16:37 (actualizat 5 aprilie 2025, 16:46)

Grupare neonazistă The Base din SUA, cu un lider stabilit în Rusia, solicită asasinate țintite și atacuri asupra infrastructurii critice din Ucraina, relatează The Guardian.

The Base, care are o rețea de celule în întreaga lume, a fost înființată în 2018 și a devenit subiectul unei anchete antiteroriste neîncetate a FBI, care a dus la mai multe arestări și la desemnarea oficială de către guvernele lumii ca organizație teroristă.

Acum, cu administrația Trump, The Base, lăsată necontrolată, încearcă să își exporte violența în străinătate.

Aceasta este prima dată când The Basr se aliază în mod deschis cu obiectivele geopolitice mai largi ale Kremlinului, o schimbare bruscă despre care experții spun că semnalează implicarea sa probabilă în operațiunile rusești de sabotaj și propagandă care se desfășoară acum în Europa.

Fondatorul și liderul organizaţiei, Rinaldo Nazzaro, un american semi-dezertor, care a lucrat cu forțele speciale americane în timpul războiului împotriva terorismului și care trăiește acum în Sankt Petersburg, a fost suspectat ani de zile că ar fi agent al serviciilor secrete ruse. Chiar și membri ai organizaţiei s-au gândit că ar fi spion și au început să se îndoiască de sursa banilor săi.

„Având în vedere legăturile Rusiei cu conducerea organizaţiei, inclusiv oferirea de refugiu liderului acesteia, Rinaldo Nazzaro, există șanse mari ca aceasta să fie o operațiune a serviciilor secrete ruse”, a declarat Colin Clarke, expert în geopolitică și director de cercetare la Soufan Center.

„Sprijinirea și dirijarea actorilor nestatali violenți, inclusiv a extremiștilor violenți cu motivație rasială și etnică, este doar un alt instrument din setul de instrumente al războiului hibrid al Kremlinului și unul pe care Moscova a demonstrat în mod repetat că este dispusă să îl folosească.”

În postările de pe Telegram, The Base oferă bani pentru agenți voluntari și recruți pentru a efectua atacuri asupra „centralelor electrice, vehiculelor militare și de poliție, personalului militar și de poliție, clădirilor guvernamentale, politicienilor [ucraineni]”, în special în Kiev și în alte orașe din Ucraina.

The Base a demonstrat anterior că poate obține finanțare din vectori de criptomonedă și, se presupune, din fondurile proprii ale lui Nazzaro.

„Resturile autorităților ucrainene își înțeleg slăbiciunea, o înțelegem și noi”, a declarat The Base. „Momentul este acum”.

Planul a fost dezvăluit online săptămâna trecută și vine în sprijinul unei încercări mai ample de a crea o enclavă naționalistă albă în regiunea Zakarpattia din Ucraina, pe care organizaţia o descrie ca având „un teren muntos accidentat care este un multiplicator de forță pentru o sursă paramilitară neconvențională”.

Alături de postări au fost încărcate aproximativ 50 de videoclipuri, la sfârșitul lunii martie, interceptate cu ajutorul unei aplicații de geoetichetare generată automat.

Un set recent de înregistrări video prezintă opt din orașul Nikolaev și zece din Harkov, oraș situat aproape de linia frontului, în care serviciile secrete ucrainene au supravegheat îndeaproape sabotorii ruși.

„O recompensă financiară pentru o acțiune de succes este posibilă” este mesajul care însoţeşte postarea din Harkov.

Cea mai recentă postare de la celula din Ucraina a organizaţiei solicită acum donații către un portofel Monero anonim.

The Guardian a verificat autenticitatea tuturor clipurilor video, care par să fi fost filmate recent.

Ambițiile organizaţiei sunt denigrarea guvernului președintelui Volodimir Zelenski. În timp ce Rusia a încercat mult timp să prezinte Ucraina drept un bastion al extremei drepte – chiar dacă îl adăpostește pe Nazzaro, folosește o miliție neonazistă alături de armata sa și face alianțe cu fasciștii europeni.

Mesajele electronice trimise Ministerului rus de Externe, care întrebau despre bază și despre prezența lui Nazzaro în Rusia, au rămas fără răspuns.

Cât de reală este prezența efectivă a organizaţiei în Ucraina, rămâne neclară și este puțin probabil să fie semnificativă. În 2019, serviciile de securitate ucrainene l-au deportat pe unul dintre membrii The Base pentru activitățile sale neonaziste și încercarea de a se înrola în armata lor.

Nazzaro a susținut în mod repetat că nu este afiliat cu nicio agenție de spionaj, având chiar o apariție ciudată la televiziunea de stat a Kremlinului în 2020, în care spunea unui reporter că „nu a avut niciodată niciun contact cu serviciile de securitate ruse”.

Dar, în mod curios, postările care îndeamnă la atacuri asupra Ucrainei au apărut mai întâi pe contul VK al organizaţiei, care este găzduit în Rusia și administrat de Nazzaro. Adresa de e-mail a șefului recrutării pentru organizaţiei este, de asemenea, Mail.ru – furnizorul de e-mail al unui aliat bine cunoscut al președintelui rus Vladimir Putin.

Nu au fost formulate acuzații publice împotriva lui Nazzaro, însă acesta a făcut obiectul unei anchete FBI și a fost numit la un moment dat o „problemă” a departamentului de justiție de către un oficial al guvernului american.

„Cred că acest lucru înseamnă că Nazzaro rămâne sub controlul serviciilor secrete ruse”, a declarat Clarke, cu privire la ultima manevră a lui Nazzaro în Ucraina. „Rusiei îi place să adune acest tip de ”idioți utili„ pe care îi poate folosi apoi pentru a-și face treaba murdară”.

Clarke a continuat: „Nazzaro trebuie pur și simplu să facă ceea ce serviciile secrete ruse îl pun să facă, deoarece are opțiuni extrem de limitate având în vedere rolul său de șef al unei organizații neonaziste transnaționale.”

Contactat pe Telegram, Nazzaro a declarat că operațiunile ucrainene ale organizaţiei „nu sunt dirijate de guvernul rus” și nici el nu este.

„Nu am avut niciodată niciun contact cu serviciile de securitate ale Rusiei”, a adăugat el.

Anul trecut, membri ai organizaţiei au fost arestați în Belgia, Țările de Jos și în Italia, unde autoritățile au reprimat o celulă despre care se spunea că are legături cu o rețea de teroriști ruși de extremă dreapta care recrutează pe Telegram.

Steven Rai, analist la Institutul pentru Dialog Strategic care monitorizează extremismul global a subliniat că The Base „nu blufează” și că, din 2023, s-a manifestat în aproape 10 țări, inclusiv în februarie, când poliția antiteroristă din Marea Britanie a arestat un băiat de 15 ani pentru că plănuia atacuri asupra sinagogilor.

„Operațiunile The Base în Ucraina trebuie să fie luate în serios”, a declarat Rai, „deoarece au demonstrat în mod repetat capacitatea de a atrage noi recruți care apoi planifică acte de violență catastrofale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite