O echipă BBC a filmat în locul secret în care sunt ţinute obiectele de pe Titanic. „Această mică geantă i-a aparținut Marianei Meanwell. Avea 63 de ani și era modistă, făcea ornamente pentru pălării și rochii”

14 august 2024, 15:05

De la descoperirea epavei Titanicului, acum aproape 40 de ani, doar o singură companie are dreptul să recupereze și să aducă la suprafață obiecte de pe nava aflată pe fundul mării. Multe dintre ele sunt absolut neprețuite – atât din punct de vedere istoric, cât și pentru familiile victimelor. Și pentru că sunt atât de valoroase, locul în care sunt ținute și întreținute este strict secret.

Unei echipe BBC i-a fost permis accesul în acest spațiu din Atlanta, în statul american Georgia, unde sunt conservate obiecte aduse de pe Titanic.

Și nu este doar un spațiu de stocare – ci și unul al poveștilor pasagerilor.

Tomasina Ray, directoare de colecții, RMS Titanic Inc.: Această mică geantă i-a aparținut Marianei Meanwell. Avea 63 de ani și era modistă, făcea ornamente pentru pălării și rochii, călătorea cu fiica ei, care rămăsese recent văduvă.

Într-un cumplit ghinion, doamna Meanwell nici n-ar fi trebuit să fie pe Titanic – biletul său inițial era pentru un alt pachebot, dar fusese redirecționată de companie. Cercetătorii caută constant să afle poveștile obiectelor de pe Titanic – pentru că sunt crâmpeie din poveștile de viață ale celor 1500 de pasageri.

Tomasina Ray, directoare de colecții, RMS Titanic Inc.: La bord era și un vânzător de parfumuri, care avea la el 90 de asemenea flacoane. Și încă se mai simte mirosul!

Asemenea obiecte sunt fragmente de istorie – și chiar aducerea lor la suprafață este controversată. Pe de-o parte, familiile unora dintre victime spun că epava Titanicului ar trebui tratată ca un uriaș mormânt și că nimic nu ar trebui adus de acolo.

Alte voci susțin că dimpotrivă – asemenea artefacte trebuie recuperate înainte de a fi distruse de trecerea vremii.

Compania HMS Titanic este singura care are dreptul legal aducă la suprafață și să conserve aceste obiecte. Sunt câteva mii și adesea sunt prezentate în muzeele oficiale ale companiei, din mai multe orașe europene și americane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite