NYT: Rusia pregăteşte o ripostă de amploare la atacul ucrainenilor din 1 iunie. Medvedev: Răzbunarea, inevitabilă. Care este viziunea rusă asupra unui armistiţiu
Rusia pregăteşte o ripostă de amploare la atacul surprinzător al Ucrainei din 1 iunie, asupra aerodromurilor militare ruseşti, scrie The New York Times. Publicaţia americană citează înalţi oficiali de la Washington care spun că încă nu se ştie ce fel de atacuri va lansa Moscova împotriva Ucrainei, însă mai mult ca sigur vor fi lovituri asupra ţintelor civile şi a infrastructurii energetice.
Serviciul de securitate al Ucrainei a anunţa că a aruncat în aer podul rutier şi feroviar care leagă Rusia de peninsula ucraineană Crimeea.
Potrivit sursei citate, au fost folosite peste o mie de kilograme de explozibil. Încărcătura a fost detonată la primele ore ale dimineţii şi a avariat pilonii podului.
Ruşii au bombardat violent centrul oraşului Sumî şi au provocat numeroase victime în rândul populaţiei. O rachetă rusească a explodat pe un bulevard aglomerat iar alta a lovit un bloc de locuinţe.
Pompierii şi echipajele de salvare au intervenit pentru a stinge incendiile izbucnite şi pentru a acorda primul ajutor răniţilor.
Mai multe bombardamente violente au avut loc şi la Cernihiv, Harkov şi in regiunea Odesa.
În acest timp, fostul premier şi preşedinte rus Dimitri Medvedev a anunţat într-un mesaj postat online că răzbunarea Moscovei este inevitabilă.
De asemenea, el susţine că negocierile de luni, de la Istanbul, nu erau menite pentru ajungerea la un compromis şi la pace, ci pentru a confirma victoria Rusiei. De altfel, Kremlinul are o viziune radicală asupra ajungerii la un posibil armistiţiu.
Viziunea rusă referitoare la un posibil armistiţiu este prezentată în două variante:
– Prima presupune retragerea armatei ucrainene din cele 4 regiuni anexate de Rusia în toamna anului 2022.
– A doua variantă, mai complexă, cere ca Occidentul să nu mai sprijine militar şi logistic Kievul, să nu se mai facă mobilizare pentru front, iar statele terţe să nu mai fie prezente militar pe teritoriul Ucrainei.
– Rusia mai vrea şi alegeri noi în ţara vecină, inclusiv prezidenţiale ca o condiţie obligatorie pentru încheierea unui acord de pace, transmite corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.
Recentele evoluţii de pe front, inclusiv atacul din 1 iunie al ucrainenilor asupra flotei aeriene a Rusiei, care a dus la distrugerea a cel puţin 20 de avioane strategice în valoare de cel puţin 4 miliarde de dolari, complica situaţia în privinţa negocierilor, comentează analiştii politici.
Pe fondul acestor atacuri, miniştrii Apărării din statele membre NATO se vor întâlni săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a discuta despre creşterea bugetului pentru Apărare, la cinci procente din Produsul Intern Brut şi pentru noi măsuri de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia.