Numărul tranzacțiilor imobiliare cu credite a crescut. La fel și prețurile locuințelor
Piața imobiliară din România a înregistrat o tendință surprinzătoare în 2024.Tranzacțiile cu credit ipotecar au crescut, la nivel național, cu aproape 15% comparativ cu anul 2022. Deși prețurile au crescut, cererea pentru locuințe a rămas ridicată, mai ales în orașele mari care atrag mulți tineri.
Mulți dintre ei ar fi dispuși să își asume un credit, însă sunt conștienți că nu ar putea face asta fără ajutor din partea părinților și accesarea unui credit.
A crescut numărul tranzacțiilor cu credite ipotecare, potrivit celor mai recente statistici în domeniu. Anul trecut 54,3% dintre tranzacții au fost realizate prin credit comparativ cu anii: 2023 când procentul a fost de 43,62% și 2022 cu un procent de 39,84%.
Și prețurile locuințelor au crescut, însă chiar și așa, cererea a rămas ridicată, mai ales în orașele mari care sunt și centre universitare. Tinerii ar fi dispuși să își asume un credit, însa sunt conștienți că pentru asta au nevoie de un loc de muncă stabil, un salariu din care să își poată permite să plătească ratele și ajutor din partea familiei, de cele mai multe ori.
În privința tendințelor de anul acesta, specialiștii în domeniu sunt de părere că numărul tranzacțiilor cu credite ipotecare va fi în continuare în creștere și anul acesta. Dobânzile sunt, în prezent, destul de bune și ar putea chiar să scadă – într-un scenariu optimist în care BNR ar decide să continue reducerea dobânzii de referință, iar inflația să nu crească. Există însă și un scenariu pesimist.
Cei care se informează și urmăresc piața fac, de regulă, investiții inteligente pe termen lung. Contextul economic influențează foarte mult puterea de cumpărare. Cu cât prețurile sunt mai stabile și mai previzibile, cu atât sunt mai dispuși oamenii să contracteze un credit.