Numărul programărilor anulate pentru vaccinarea cu AstraZeneca a mai scăzut. Secretarul de stat Andrei Baciu: Nu există niciun motiv pentru care să nu folosim vaccinurile din lotul care a fost carantinat
Experții OMS au făcut propria analiza și au ajuns la aceeași concluzie. Vor continua să monitorizeze situația.
Între timp, în România, vaccinarea cu acest ser continuă și numărul programărilor anulate a mai scăzut.
„– Am venit cu încredere, am 30 de ani de școală, sunt foarte educat și știu că asta este singura soluție.
– Nu v-ați gândit să vă anulați programarea, nu?
– Nu m-am gândit niciun moment„.
„– Foarte optimistă, nu am dat înapoi nicio clipă.
– Aveați această programare făcută de cât timp?
-De o lună și ceva„.
Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: „Până marți, 16 martie, 33.000 de români își anulaseră programările pentru vaccinarea cu Astra Zeneca. Asta deși România nu a suspendat nici măcar o zi imunizarea cu acest ser, ci doar a carantinat un lot de aproape 4.000 de doze”.
Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătății: „Nu există niciun motiv pentru care să nu folosim aceste vaccinuri, acest lot. Nu am avut un motiv obiectiv pentru care să fi luat această decizie, a fost o decizie de precauţie maximală, n-a existat un motiv ştiințific sau medical„.
Experții Agenției Europene a Medicamentului spun că nu au identificat probleme la anumite loturi de vaccin sau la unități de producție. Dar serul poate fi asociat cu două afecțiuni foarte rare, care au legătură cu scăderea numărului de trombocite.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”: „Era decizia pe care o așteptam. Era clar că din datele pe care le aveam, era mai mult decât evident că nu există o relație de cauzalitate cu acele evenimente și că, dacă e să facem o comparație cu populația care nu s-a vaccinat, nu e o probabilitate mai mare de a face tromboze în momentul în care mă vaccinez„.
În România a venit vineri încă o tranșă de vaccinuri Astra Zeneca – peste 43 de mii de doze.
Efectele vaccinării în masă se vor vedea abia la toamnă, spun experții în sănătate publică. Acum, în valul 3, nu trebuie să lăsăm garda jos.