Numărul deceselor a ajuns la 25.000 în Turcia şi Siria, în urma cutremurelor de luni. Mai bine de 160.000 de salvatori sunt implicați în operațiunile de căutare
ACTUALIZARE Mesaj impresionant pentru pompierii români: Vă mulțumesc din toată inima pentru că mi-ați salvat fratele și soția, în mod special bărbatului cu casca roșie! Vă sunt dator toată viața!
ACTUALIZARE Trenurile cu ajutoare pentru Turcia pleacă sâmbătă seară din București. Sunt puse la dispoziție materiale de cazarmament din stocuri speciale, pentru misiunile din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă
ACTUALIZARE Noi informații de la Ora de Știri: Speranțele de a mai găsi supraviețuitori sub mormanele de moloz au scăzut dramatic. Pare să domnească resemnarea, atât în rândul salvatorilor, cât și al rudelor celor îngropați de vii de seismul de luni.
Familia mea e aici, un copil şi o femeie. Mai sunt cel puţin 20 de oameni sunt dărâmături.
Sunt clipe foarte riscante, inclusiv pentru salvatori. Membrul unei echipe de salvare, un turc, a fost înghițit de resturile clădirii. Colegii lui au avut timp să fugă în momentul în care s a prăvălit mormanul de moloz.
Foarte mulți supraviețuitori sunt furioși pentru că echipele de salvare și utilajele au venit prea târziu. Fapt recunoscut și de președintele Erdogan.
El însă încearcă să facă apel la solidaritatea poporului. Mai ales că se apropie alegerile și, dacă vor avea loc la termen și nu se prelungește starea de urgență, situația de acum l-ar putea costa.
Recep Erdogan, președintele Turciei: Comunitatea internaţională ne-a trimis condoleanţe şi ajutoare. Aş vrea ca poporul meu să aibă încredere în stat şi guvern. Suntem o naţiune măreaţă, cu o istorie de 1.000 de ani. În aceste condiţii geografice, am trecut prin multe calamităţi.
În unele zone s-a decis demolarea clădirilor, pentru că nu mai e nicio șansă să fie găsit cineva în viață.
Am venit la părinţii mei imediat. Nu se auzea nimic. Tata a fost scos după două zile.
Morgile spitalelor sunt neîncăpătoare. Iar în unele localități mai mici, spitalele nici nu aveau morgă.
Sunt imagini șocante din localitățile cele mai afectate. Se fac înmormântări non stop. Sute de cadavre în saci negri stau aliniate, pentru a fi îngropate.
Sunt însă și miracole. O fetiță de 5 ani a fost scoasă în viață de sub dărâmături, în această dimineață.
ACTUALIZARE Numărul morților în Turcia și Siria în urma cutremurului din această săptămână a depășit 25.000, potrivit datelor din ambele țări. Președintele Turciei Recep Erdogan a declarat că numărul morților în țara sa a crescut la 21.848. Iar agenția de presă Agence France-Presse a raportat că 3.553 de persoane au murit în Siria. Acest lucru ar duce la 25.401 numărul total de decese pentru Turcia și Siria.
Un bebeluș de două luni a fost salvat de sub dărâmături în Turcia, la 128 de ore de la cutremur
Doar în Turcia, cel puţin 21.043 de oameni au fost ucişi şi 80.088 au fost răniţi, conform celor mai recente date, confirmate sâmbătă la prânz.
Postul public de televiziune TRT a transmis că echipele de salvare au scos un bărbat în viaţă dintre ruine la 125 de ore după cutremure, în cartierul Cebrail, din Antakya.
Agenția Anadolu relatează că un copil de 2 ani a fost salvat după 122 de ore printre dărâmături.
2-year-old baby has been rescued miraculously 122 hours after two powerful earthquakes hit southern Türkiye’s Hatay
LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/hk5rtOW19k
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 11, 2023
În Siria vecină, unde ajutorul internaţional ajunge greu, ultimul bilanţ indică 3.553 de morţi şi 5.276 de răniţi.
Echipe speciale din Mexic și Salvador s-au alăturat salvatorilor, care fac eforturi uriașe pentru a scoate de sub dărâmături victimele cutremurului de luni.
Echipa din Mexic, repartizată la Adiyaman, în sud-estul Turciei, este alcătuită din militari, membri ai Crucii Roșii și voluntari din grupul de salvare Topos.
Au reușit deja să scoată din ruine 3 oameni.
Marcos Franco, coordonator echipa Crucea Roşie: „Am lucrat împreună că să salvăm oameni, din fericire i-am găsit pe unii în viaţă, din nefericire alţii au murit. Le-am acordat ajutor celor care aveau nevoie.„
Echipa din Salvador este la Kahramanmaraş. Membrii ei folosesc câini special dresați să găsească victimele cutremurelor.
166.000 de oameni sunt implicați în operațiunile de salvare.
Președintele Erdogan, care a vizitat ieri regiunea afectată de seisme, a spus că intervenția autorităților a fost lentă.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „În ciuda faptului că am reuşit să formăm cea mai mare echipă de căutare şi salvare din regiune, din nefericire, nu am reuşit să răspundem atât de repede pe cât ne-am dorit.„
Sute de mii de oameni au ajuns în stradă și fără alimente. Nu au unde să se ducă, iar în multe zone, ajutoarele nu au sosit.
VEZI și Turcia deschide granița cu Armenia pentru a permite trecerea ajutorului umanitar pentru sinistrați