Numărul de cazuri de diabet crește alarmant. Noul contract cadru prevede mai multe analize gratuite
1,5 milioane de pacienţi cu diabet zaharat sunt înregistrati oficial în programul naţional pentru această afecțiune. Iar ultimele date arată că 1 din 12 adulţi de la noi din ţară este diagnosticat cu diabet.
Datele sunt îngrijorătoare, spun specialiştii, mai ales că majoritatea cazurilor sunt de diabet tip 2.
Prof. univ. dr. Cornelia Bala, director executiv al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: Suntem şi noi afectaţi de ceea ce se întâmplă la nivel european și nu doar atât și anume creşterea prevelanței diabetului tip 2 pe fondul unei alimentații prea bogate în calorii, glucide, a sedentarismului. Principalii factori care duc la apariţia diabetului tip 2 pe lângă predispoziția genetică pe care unele persoane o pot moşteni. Vârsta la care diagnosticăm diabetul tip 2 scade.
Și medicii şi pacienții spun că această boală este subdiagnosticată. Ines Râmbu a aflat că are diabet acum 6 ani, iar de atunci vorbeşte despre boală tocmai pentru a trage un semnal de alarmă.
Ines Râmbu, pacient cu diabet, vlogger: Atunci când văd că de la an la an numărul crește, mă simt copleșită. E îngrijorător că tot mai tineri și tot mai mulți. 1 din 12 spun datele, dar sincer, în afară cortinei suntem mai mulți, tocmai pentru că nu mergem să ne facem analizele, pentru că nu luăm prevendita, care au deja, că nu au fost niciodată la medic.
De la 1 iulie, noul contract cadru prevede mai multe analize gratuite ce ajută la diagnosticarea precoce a diabetului. Și astfel, situația generală va putea fi mai clară.
Daciana Toma, medic de familie: Chiar şi un an, ar putea fi, din punctul meu de vedere, un termen scurt. Ne-am aştepta la o explozie a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu pre diabet și diabet, pacienți care au dar nu sunt diagnosticați. Înseamnă că poți să previi, să tratezi diabetul, să previi apariţia complicaţiilor. Suntem o ţară în care diagonsticăm diabetul cu ocazia infarctului miocardic, cu ocazia AVC, ulcerelor piciorului cu număr mare de amputații. Acest lucru trebuie să înceteze.
Datele Formului Român de Diabet arată şi că între 20% și 30% dintre români prezintă risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.