„Nu vrem să trăim într-o închisoare”. Durere și furie într-o tabără de refugiați din Cisiordania. Între 7 octombrie 2023 și 24 iunie 2024, 536 de palestinieni, inclusiv 130 de copii, au fost ucişi

În Nur Shams, aproape de granița israeliană, prelatele ascund oamenii de dronele israeliene, iar militanții se întâlnesc la adăpostul întunericului.
Noaptea, în tabăra de refugiați Nur Shams nu există altă lumină decât cea a lunii, deși nici măcar aceasta nu pătrunde pe deplin în labirintul de alei înguste. Din 7 octombrie, locuitorii de aici au întins foi de prelată neagră pe străzile taberei pentru a bloca vederea dronelor de atac israeliene.
Într-un pasaj neacoperit, lat de cel mult un metru, dintre casele prost construite ale taberei, Mohammed al-Jaber, cunoscut sub numele de Abu Shuja’a, liderul în vârstă de 25 de ani al celulei locale a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), a salutat o duzină de tineri care au ieșit din întuneric.
Ca și el, erau îmbrăcați în negru și purtau pistoale și puști. Militanții au evitat punctele de control israeliene, dronele și tehnologia de localizare în călătoria lor de 60 km de la Jenin pentru că aveau de discutat, a declarat Abu Shuja’a.
Aceasta este noua realitate din Nur Shams, la doar patru kilometri distanță de linia verde și de zidul care separă Cisiordania ocupată de Israel. Luni întregi de lovituri aeriene și lupte de stradă crâncene cu forțele israeliene au devastat tabăra, care a primit porecla de „Mica Gaza”.
Peste tot sunt clădiri distruse, inclusiv centrul de tineret, în timp ce drumurile au fost devastate de tancuri. Apa și electricitatea sunt adesea oprite; grămezi de anvelope zac în piața centrală, gata să fie aprinse pentru a împiedica următorul raid israelian.
La fiecare intrare, oameni cu walkie-talkie semnalează intrările și ieșirile din tabără, fiind în alertă pentru agenți israelieni sub acoperire sau pentru orice lucru neobișnuit. Canistrele de gaz utilizate pentru fabricarea dispozitivelor explozive improvizate sunt la vedere.
„Uitați-vă la viețile noastre aici”, a declarat un comandant, Saeed al-Jaber, în timpul unei vizite recente efectuate de jurnaliştii de la Guardian, luna trecută. „Marea Mediterană este la 10 km distanță, o poți vedea de pe deal, dar eu nu am fost niciodată acolo. Israelienii ne numesc teroriști pentru că nu vrem să trăim într-o închisoare.” Câteva săptămâni mai târziu, a fost ucis într-un atac cu dronă.
Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est se confruntă cu o spirală a vărsării de sânge
În ultimele nouă luni, moartea și distrugerea cauzate de campania Israelului în Gaza, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, a fost în atenția lumii. Însă celălalt teritoriu palestinian – Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est – se confruntă, de asemenea, cu o spirală a vărsării de sânge.
Raidurile Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) asupra militanților din taberele de refugiați precum Nur Shams nu sunt noi. Există 19 tabere în Cisiordania, înființate pentru palestinienii expulzați din casele lor după crearea Israelului, și multe au funcționat ca centre de rezistență împotriva ocupației de 57 de ani. Astăzi, ele seamănă cu mahalalele și încă suferă de sărăciei, crime și șomaj.
În martie 2022, IDF a lansat Operațiunea Breakwater, raiduri nocturne concentrate în principal asupra taberelor din Cisiordania, ca răspuns la cea mai mortală serie de atacuri teroriste palestiniene asupra israelienilor din ultimii 20 de ani.
De atunci, situația din Cisiordania s-a deteriorat rapid; tinerii din tabere spun că nu au de ales decât să ia arme pentru a-și apăra comunitățile de incursiunile israeliene. Autoritatea Palestiniană, care deține în mod nominal controlul asupra orașelor din Cisiordania și coordonează cu Israelul chestiunile de securitate, nu are nicio influență în tabere.
Chiar înainte de atacul din 7 octombrie, 2022 și 2023 au fost cei mai violenți ani înregistrați de la a doua intifadă sau revoltă palestiniană din anii 2000. Israelul a reluat vara trecută utilizarea elicopterelor de luptă și a atacurilor țintite cu drone în teritoriu, iar de la izbucnirea războiului din Gaza a început să folosească o putere aeriană extinsă.
Numărul morților este în continuă creștere. Potrivit Ocha, agenția umanitară a ONU, între 7 octombrie 2023 și 24 iunie 2024, 536 de palestinieni, inclusiv 130 de copii, au fost uciși în Cisiordania, majoritatea în ciocniri cu forțele israeliene și coloniști.
Mai multe incidente pentru care există dovezi video sugerează că soldații israelieni au împușcat bărbați și băieți neînarmați; alți civili au fost prinși în raiduri și atacuri țintite asupra militanților.
În Nur Shams, săptămâna aceasta, un vehicul blindat al IDF a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat și a explodat, omorând un soldat; un atac cu dronă israelian asupra taberei, o noapte mai târziu, a ucis cel puțin patru persoane pe care IDF le-a identificat ca fiind membri ai PIJ, deși rapoartele mass-media locale au afirmat că unul dintre morți era o femeie.
Sarah Mahameed, în vârstă de 20 de ani, este traumatizată de moartea fratelui ei Taha, în vârstă de 15 ani, după ce a fost împușcat de un lunetist israelian în fața casei lor, în noiembrie. Oricine a încercat să îl ajute a fost împușcat și el; tatăl ei, Ibrahim, a murit trei luni mai târziu la spital.
„Nu mai există reguli. Ei vor doar să se răzbune”, a spus ea.
IDF afirmă că operează în tabere și în alte locuri din Cisiordania pentru a combate terorismul. De la 7 octombrie, a existat o creștere semnificativă a tentativelor de atac; armata estimează că numărul acestora este de peste 2 000.
„Misiunea IDF este de a menține securitatea tuturor locuitorilor din zonă și de a acționa pentru a preveni terorismul și activitățile care pun în pericol cetățenii statului Israel”, a declarat un purtător de cuvânt.
Escaladarea violenței alimentează atât rezistența armată palestiniană, cât și sprijinul popular pentru grupuri precum Hamas și PIJ, au declarat mai mulți locuitori din Nur Shams.
Noua generație de luptători din Cisiordania este, în cea mai mare parte, doar vag afiliată facțiunilor palestiniene tradiționale, cum ar fi Hamas, Jihadul Islamic și Fatah-ul secular. Abu Shuja’a, comandantul PIJ, a declarat că a fost membru al Fatah, dar a trecut la PIJ după ce raidurile asupra taberei s-au intensificat după 7 octombrie.
Mulți palestinieni au sugerat că gruparea susținută de Iran este mai bine aprovizionată cu arme și bani în Cisiordania decât alte facțiuni.
„Noi luptăm pentru Palestina împotriva ocupației, am lupta sub steagul oricui ne ajută să ne apărăm”, a declarat Abu Shuja’a.
Situații similare se petrec peste tot în Cisiordania: alături de Nur Shams, Tulkarm, Jenin, Nablus și Qalqilya din apropiere poartă, de asemenea, multe cicatrici noi care vor avea nevoie de o generație pentru a fi vindecate.
Copiii din Nur Shams îi idolatrizează pe Abu Shuja’a și pe oamenii săi, cerându-le să le țină armele și pozând pentru fotografii. Aici trăiesc aproximativ 7.000 de oameni – mulți dintre luptătorii uciși, acum imortalizați în postere cu martiri, sunt frații, tații și verii lor.
În cimitirul Nur Shams, îngrijitorul a înceapit să pregătească o nouă parcelă în octombrie; aproximativ 70 de persoane au fost ucise și îngropate aici de atunci. Umm Sulieman, în vârstă de 67 de ani, a plâns la mormântul fiului ei și a arătat jurnaliştilor de la The Guardian fotografii și înregistrări video cu acesta: tatăl a doi copii, în vârstă de 30 de ani, nu a avut nimic de-a face cu luptele, a spus ea, și a fost ucis într-un atac cu dronă care viza pe altcineva. Ea se teme de moarte pentru viitorul familiei sale.
„Ce ar trebui să facem? Vreau pentru copiii și nepoții mei speranță și o viață mai bună. În schimb, eu îi îngrop”, a spus ea.