Nou conflict pentru putere în USR. Președintele Dacian Cioloș condiționează rămânerea în funcție de reluarea politicii porților deschise

4 februarie 2022, 20:13

Instalată după fuziunea USR și PLUS, conducerea unitară nu reușește să preia inițiativa ca partid de opoziție.

O realitate invocată de președintele Dacian Cioloș pentru a cere adoptarea unui nou program de acțiune care ar modifica și statutul partidului. Altfel, spune că va demisiona.

E clar că nu vrei consens, ci că vrei un partid pe persoană fizică. Nu ai loc de majoritate. De fapt, tu nu ai loc de partid. Și vrei să înlocuiești USR cu comitete alese de tine. (…) Propui ca partidul să fie condus din afară. (…) Ne dai un ultimatum că îl acceptăm sau pleci. Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa„, a dat Dan Barna semnalul atacului pe grupul intern al partidului. (Sursă: USR-PLUS)

Consider că suntem într-o situație dificilă politic și că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR. (…) Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje. (…) (…) Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent„, a reacționat Cioloș, cerându-i rivalului său să facă un pas real în spate. (Sursă: Facebook)

În partid, cel puțin declarativ, oamenii speră să fie îngropată securea războiului.

Ionuț Moșteanu, purtător de cuvânt al USR-PLUS: A fost vorba de depunerea mandatului, nu de plecarea din partid. În momentul în care Dacian îşi dă demisia, toate scenariile sunt posibile, însă nu dorim să se întâmple acest lucru. Noi funcţionăm acum pe statutul în vigoare care spune clar cine şi cum se iau decizii în partid. Astea nu se pot schimba prin dorinţa unui preşedinte.

Anca Dragu, vicepreşedinte USR-PLUS: Este greu să înţeleg de ce un om care propune deschiderea partidului este acuzat că doreşte să devină mai autoritar. Este vorba în primul rând despre această dorinţă a dânsului de a deschide partidul către mediul de afaceri, către societatea civilă.

O decizie ar trebui să fie luată luni, într-o nouă ședință a Biroului Național.

Foștii useriști sunt dispuși doar la concesii minore. Nu pot accepta în niciun fel modificarea majorității din actualul birou de conducere, stabilită prin vot, la Congres.

Mai mult, dacă Dacian Cioloș va demisiona, se pregătesc să-l propună ca lider interimar pe Cătălin Drulă, acum vicepreședinte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite