Noile reguli pentru alegerile prezidențiale sunt contestate de 10 ONG-uri. Votul în străinătate, scurtat

17 ianuarie 2025, 19:33

Zece organizații neguvernamentale critică noile reguli impuse de guvern pentru alegerile prezidențiale.  Și cer Executivului și Parlamentului să renunțe la anumite prevederi despre care spun că, pe de o parte, scurtează programul de votare în străinătate în duminica alegerilor. Iar pe de altă parte, că ar putea afecta libertatea de exprimare individuală în mediul online.

Reprezentanții celor 10 organizații neguvernamentale critică în primul rând scurtarea programului de vot în diaspora pentru ziua de duminică. Ordonanța adoptată de guvern prevede că vineri și sâmbătă secțiile în străinătate se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora locală 21.00. În schimb, duminică, închiderea este la 21.00, ora României.

Septimius Pârvu, Expert Forum: Să se renunțe la această reglementare pentru că creează un cadru discriminator. E adevărat și că s-a prelungit perioada de votare vineri dimineața, între 7.00 și 12.00, dar cine se duce să voteze vineri la 7.00 sau la 8.00 dimineață?

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale dau exemplu situația alegătorilor din Los Angeles, San Francisco sau Vancouver. Aceștia ar urma să voteze duminică timp de 4 ore, de la 7.00 la ora 11.00, ora locală. 

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Românii din diaspora au drept de vot trei zile, niciunde, în această lume, în momentul în care, în țara în care se desfășoară scrutinul, se închide procesul de votare, procesul de votare nu mai continuă în alt stat.

Cele 10 organizații atrag atenția și că regulile impuse pentru mesajele și materialele publicitare din campania electorală ar putea restrânge libertatea individuală de exprimare. Și sunt nemulțumite că ordonanța guvernului nu a fost dezbătută public.

Bogdan Manolea, director executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet: Textul are o terminologie care include aspecte care pot să aducă la o postare personală, atâta timp cât se face cu un material electoral produs de un actor politic.

Șeful Autorității Electorale Permanente și premierul au venit cu precizări.

Toni Greblă, președintele AEP: Pot să-mi exprim public opțiunea mea politică, că votez cu candidatul x, pot să-l laud, să-l critic, nu pot însă să răspândesc fake news-uri, defăimare sau dezinformare.

Premierul Marcel Ciolacu: Cea mai mare problemă a fost că AEP a avertizat că un anumit candidat nu este blocat și are încă acces la anumiți algoritmi, și Tik Tok nu a luat nicio măsură în timp real. Acolo mi se pare, venind cu 5% din cifra de afaceri, o amendă, în cazul în care într-un termen rezonabil se solicită imediat să se facă, mi se pare cea mai importantă modificare.

Autoritățile spun că regulile vor fi detaliate și explicate într-un ghid care va fi făcut public în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite