Noi oportunități pentru legumicultori și consumatori. Concurs de degustare a tomatelor, organizat la Buzău
Roșii, galbene sau chiar violet, mai dulci sau mai acide, tomatele au fost vedeta acestui sfârșit de săptămână la stațiunea de cercetare și dezvoltare legumicolă Buzău. Așezate pe platouri, alături de pâine și brânză, roșiile au fost atent studiate și mai apoi gustate de buzoieni. La final, tomatele au primit note întocmai ca un elev.
Cercetătorii de la stațiune și-au propus prin această degustare să descopere preferințele buzoienilor, dar și să ofere noi oportunități pentru legumicultori și consumatori.
Degustătorii de ocazie transformați în membri ai juriului au savurat 20 de sortimente de roșii din patrimoniul statiunii de cercetare si dezvoltare legumicolă Buzău. Metoda de jurizare a fost una temeinică, iar fiecare degustător a primit o fişă pe care erau notate soiurile prezentate și câteva întrebări legate de aspect ori gust. Observațiile au apărut pe foile de examinare după ce roșiile au trecut testele vizuale, olfactive și mai ales de gust.
Cele mai căutate au fost roșiile care aminteau de gustul copilăriei din grădina bunicilor.
Stațiunea buzoiană este recunoscută pentru soiurile sale de tomate. Cercetătorii le oferă legumicultorilor, pe lângă semințe pentru culturile lor, și sfaturi despre cultivarea anumitor soiuri. Mai nou la stațiunea de cercetare există posibilitatea ca producătorii să își valorifice producția în magazinul instituției.
Cele mai apreciate soiuri de tomate produse la stațiunea de cercetare si dezvoltare legumicolă Buzău sunt Inimă de bou, Buzău 1600, Hera sau Flaviola, un tip de roșie cherry.