Negocieri tensionate. Surse: USR nu va face parte din viitorul Guvern. PNL, PSD și UDMR își împart cele 16 ministere
Formarea viitorului guvern încă se negociază. Şi există multe semne de întrebare. USR pune opt condiţii care ar trebui îndeplinite până luni pentru a rămâne în coaliţie. Între timp, PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au continuat discuţiile pentru proiectul comun de guvernare. Şi au transmis într-un comunicat că liderii au luat act de „refuzul USR de a manifesta o atitudine constructivă şi responsabilă în raport cu momentul prin care trece România„. Consideră că documentul prezentat miercurii de USR ar fi un pretext pentru a se disocia de proiectul comun de guvernare. Coaliţia pro-europeană, se arată în comunicat, va trata cu seriozitate toate punctele transmise. Iar grupurile de lucru de la Parlament ar urma să finalizeze programul de guvernare vineri.
Potrivit unor surse, USR nu va face parte din viitorul guvern. Decizia ar fi luat-o cei de la PNL, PSD și UDMR, care discută și în aceste momente la Palatul Victoria, a transmis Vlad Ungar, pentru Telejurnal. Reprezentanții USR au venit la întâlnirea de la Guvern din această după amiază și au lăsat o listă cu 8 puncte pe care își doresc să le vadă îndeplinite până luni.
Reprezentanți de la PNL și PSD le-au declarat reporterului TVR că unele dintre aceste puncte sunt foarte greu de îndeplinit într-o perioadă scurtă de timp, inclusiv proiectul pentru bugetul pe anul 2025. Așa că PNL, PSD și UDMR continuă discuțiile și împart cele 16 ministere, fără USR și iau în calcul ca noul Executiv să se instaleze la Palatul Victoria marți, urmând ca atunci să aibă loc și prima ședință de guvern.
Ultimatumul pe care l-au dat cei de la USR la întâlnirea de la Palatul Victoria nu a fost luat în calcul de ceilalți parteneri de coaliție, care spuneau că pare că cei de la USR nu își doresc cu adevărat să facă parte din Guvern.
Printre cele 8 puncte lăsate de liderii USR se află adoptarea urgentă a bugetului, demiterea conducerilor serviciilor secrete, demisia președintelui Iohannis la finalizarea mandatului, iar interimatul să fie asigurat de președintele Senatului.
Cele 8 puncte ale USR:
- Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 în Parlament, publicarea notei de informare privind situația bugetului și nevoile de finanțare pentru 2025 și o asumare fermă că în 2025 noul guvern nu va crește taxele.
- Demiterea în Parlament a președintelui AEP.
- Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organizare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
- Demiterea imediată a conducerilor serviciilor secrete. Organizarea unui grup de lucru privind refacerea legilor securității naționale pentru un control civil real și eficient al serviciilor secrete, care să includă interdicția de activitate în presă, administrație și afaceri.
- Votarea în Parlament a propunerii de lege a USR privind depolitizarea și reformarea CCR. Votarea reformei electorale cerute de societatea civilă (primari aleși în două tururi de scrutin, scăderea barierelor de intrare în viața politică, maximum 300 de parlamentari).
- Guvernul în funcție va adopta imediat OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor, baza pentru buget.
- Toate partidele din coaliție cer demisia Președintelui Klaus Iohannis la data finalizării mandatului legitim. Alegerea de comun acord a unui președinte al noului Senat care să asigure interimatul.
- Declanșarea procedurilor de organizare a referendumului Fără Penali, pentru care au semnat peste 1 milion de cetățeni, și organizarea lui în 30 de zile sau simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale în 2025.
PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au stabilit până acum principalele direcții din noul program de guvernare. Accentul este pus pe reforme structurale și investiții.
Formarea noului guvern ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului. România are o problemă bugetară serioasă, iar pericolul creșterii deficitului în continuare este mare.
Avertismentul vine de la prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu, care a enunţat şi câteva măsuri necesare: sistarea indexării salariilor și pensiilor, urmată de tăierea cheltuielilor statului pentru a reduce deficitul la 7%, agreat cu Comisia Europeană. Ciucu precizează că pensiile și salariile nu vor scădea, nu vor fi tăiate, doar va fi stopată indexarea.

Pentru a fi învestit noul Guvern este nevoie ca noul Parlament să îşi preia mandatul. În aceste zile vor fi negocieri şi pentru împărțirea funcţiilor a Senat şi Camera deputaţilor, inclusiv pentru presedinţii celor două Camere. Noul parlament depune jurământul pe 20 decembrie.