Noi lovituri americano-britanice în Yemen. Rebelii houthi continuă atacurile asupra navelor din Marea Roşie

18 ianuarie 2024, 08:26 (actualizat 18 ianuarie 2024, 19:38)


Statele Unite și Marea Britanie au lansat a patra rundă de lovituri aeriene în Yemen, pentru a distruge infrastructura islamiștilor houthi. Liderul grupării a declarat că, în acest moment, houthi este în conflict deschis cu americanii și britanicii. Casa Albă a plasat din nou mișcarea islamistă din Yemen pe lista organizațiilor teroriste. Ieri, o navă de transport comercial a fost lovită de o dronă a rebelilor houthi în Golful Aden, în apropiere de Yemen.

Pentagonul a explicat că în cel de-al patrulea raid anti-houthi au fost distruse 14 rachete pe care teroriștii urmau să le lanseze în scurt timp din Yemen. Rachetele prezentau un pericol iminent pentru navele comerciale și militare din regiune.

Aceste rachete de pe rampele de lansare reprezentau o ameninţare imediată pentru vasele comerciale şi navele marinei americane din regiune şi ar fi putut fi lansate în orice moment„, a scris Comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM), într-un comunicat de presă.

Gen. Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului: „Vom continua să acţionăm împreună cu partenerii noştri din regiune pentru a preveni şi descuraja asemenea atacuri. În plus, continuăm să facem toate eforturile pentru a preîntâmpina extinderea conflictului Israel-Hamas în regiune.”

Gruparea rebelilor houthi fusese trecută pe lista organizațiilor teroriste în vremea administrației Donald Trump. Când a ajuns la Casa Albă, Joe Biden i-a scos din listă, iar acum i-a plasat din nou. O decizie prost primită în Yemen, unde rebelii houthi se bucură de sprijinul masiv al populației, chiar dacă sunt în război cu guvernul.

Karrar Marani, jurnalist din Yemen: „SUA iau aceste decizii ca să şantajeze, folosesc asemenea etichete ca o sabie contra celor care se ridică împotriva intereselor americane şi israeliene.”

Analiști citați de Reuters sunt de părere că administrația Biden e diplomatic mult prea prudentă la adresa Iranului, țară care îi susține pe islamiștii houthi, și că loviturile aeriene din Yemen nu rezolvă criza din Marea Roșie, chiar dacă poate, temporar, slăbesc capacitatea militară a houthi.

Agresiunea americano-britanica a vizat guvernoratele Hodeida, Taiz, Dhamar, Al-Bayda şi Saada”, a informat canalul al-Masirah. „Vom continua să ţintim navele care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată, indiferent de agresiunea americano-britanică care încearcă să ne împiedice să facem acest lucru”, a declarat un oficial houthi pentru al-Masirah.

Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul din largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Acţiuni pe care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută. Armata americană a anunţat miercuri seară că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a „proteja” navigaţia în regiune, al patrulea atac occidental în ultima săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite