Stenograme revoltătoare între cadrele medicale, în dosarul morților suspecte de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”. Una dintre doctorițe, poreclită ”doamna cu coasa”

9 august 2024, 09:46 (actualizat 9 august 2024, 18:46)

Managerul Spitalului „Sf. Pantelimon” și-a dat demisia, după arestarea celor două doctoriţe de la Secţia Anestezie Terapie Intensivă, acuzate de omor calificat, în dosarul morţilor suspecte din luna aprilie. În presă au apărut stenograme uluitoare din referatul procurorilor. Unii specialiştii susţin că nu se poate vorbi despre omor, mai ales cu premeditare. Alții reclamă cinismul cadrelor medicale învinuite.

„Doamna cu coasa”, așa era numită de colegi una dintre doctorițele de la ATI-ul spitalului „Sf. Pantelimon”. Mai multe asistente descriu detaliat cum doctoriţele inculpate scădeau brusc doza de noradrenalină pacienţilor aflați în stare gravă. Scăderea nu era însă consemnată în fişele medicale.

Managerul Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, a demisionat, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Domnul manager şi-a depus demisia ieri şi astăzi a intrat în vigoare”, a afirmat ministrul.

Au apărut informații noi în dosarul în care două doctorițe de la secția ATI a Spitalului “Sf. Pantelimon” au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, pentru infracțiunile de tentativă la omor calificat și omor calificat și în care o asistentă deja este pusă sub control judiciar, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit unor surse din referatul de arestare, este arătat faptul că de multe ori medicii cereau asistentelor să schimbe doza și se administreze o doză diferită decât cea din foaia de observații.

Inculpatele au săvârșit faptele cu premeditare, întrucât prin prisma profesiei lor – medici specialişti ATI, cunoşteau efectele noradrenalinei (faptul  că această substanţă este esenţială menţinerii unei tensiuni arteriale optime), precum şi consecinţele lipsei ei, iar prin reducerea dozei de noradrenalină au declanșat lanțul cauzal care a dus la deces, iar pe tot parcursul procesului (pentru că decesul nu survine imediat) inculpatele puteau oricând să intervină şi să salveze viaţa victimei, ceea ce însă nu au făcut.

Sunt momente pe care procurorii le susțin în acest referat de arestare care arată că în injectomat erau trecute doze mult mai mari, iar în foaia de observații erau cu totul altele.

”Din compararea datelor stocate de injectomat cu cele înscrise în foaia de observație ale pacientului M. M. rezultă că la două momente diferite, respectiv 26.03.2024, ora 16:45, și 04.04.2024, ora 13:17, RATA NORADRENALINEI ESTE SCĂZUTĂ BRUSC, de la 15 ml/h (în primul caz) și de la 20 ml/h (în al doilea caz), la valoarea de 1ml/h, fără ca aceste scăderi bruște să se regăsească în foaia de observație a pacientului.”

Mai multe asistente descriu cu lux de amănunte cum doctoriţele inculpate scădeau brusc doza de noradrenalină pacienţilor ”de lăsat”, adică cei care pot muri.

”… inculpata M. M. a venit pe salonul martorei, a modificat rata noradrenalinei pe injectomatul pacientului de la 15ml/h la 1 ml/h și i-a spus că e “DE LĂSAT”, totodată făcând mențiunea ca martora să treacă în foaia de observație valoarea de 15ml/h.”

În referat sunt menționate mai multe mărturii ale unor asistenți care spun că frecvent se întâmpla ca la schimbarea turei să se anunțe unul pe celălalt că administrau pacienților alte doze de noradrenalină, dacă aveau încredere în persoana care prelua tura.

De asemenea, au mai apărut în public și stenograme ale unor discuții între o asistentă din clinică și directoarea de îngrijiri medicale din acea perioadă din spitalul “Sf. Pantelimon”, înregistrări de la care a și pornit o parte din acest dosar.

Discuții revoltătoare între cadrele medicale

”Directoarea de ingrijiri medicale: Dar, la toți le-au făcut același lucru, cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistent: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat mesajele. În 6 – patul 1, în 7 – patul…la ăia, la toți le-au modificat Nora (n.r. Noradrenalina).

Directoarea de îngrijiri medicale: Și la alții le-a pus ser în loc de Noradrenalină?

Asistentă: La alții le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora (n.r. Noradrenalina), da, exact.

Directoarea de îngrijri medicale: Dar cine le făcea asta? Medicul sau asistenta?

Asistentă: medicul

Asistentă: Și ne spune: în foaie treceți cu 20 sau cu 15 (n.r. Noradrenlina) și să-i meargă cu 1.

Directoarea de îngrijiri medicale: Doamne ferește, iar asistentele ce zic, mă?

Asistentă: Noi? Păi, cum să facem așa? Ei pleacă noi iar le dăm (n.r. Noradrenlina) la 20.

Directoarea de îngrijiri medicale: Nu, dar ele nu comentează?

Asistentă: Ba da, toată lumea comentează… și pleacă medicul de lângã tine și tu iar îi dai la 20. Dar dacă se învârte pe acolo și iar vine. La mine s-a mai intâmplat și îmi ziceau ce… faci? Păi dacă scrieți în foaie (n.r. foaia de observație) îi las atâta.

Asistentă: Dar dacă nu scrieți în foaie, eu ce să fac? Păi mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva? Se întâmpla de multe ori să dăm înapoi, să modificăm rata. De exemplu ei au dat pe 1

Directoarea de îngrijiri medicale: Da..

Asistentă: când a venit ora de vizit de la 12 la 1…, am dar înapoi la 15, la 10, la cu cât a mers la pacient. Că familiile, sunt unii care se uită, nu știu despre ce e vorba, dar se uită acolo să vadă și ei ceva. Și nu ai de unde să știi cine vine și ce vede.

În urma perchezițiilor făcute acum două zile la domiciliile a patru dintre angajații secției de ATI, procurorii au explicat că au dovezi în cazul unui bărbat de 54 de ani, care a murit în secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalul “Sfântul Pantelimon”, în luna aprilie. Asta după ce cu o perioadă înainte unul dintre cei doi doctori care au fost arestați preventiv i-a redus doza de noradrenalină. O asistentă a venit și a corectat această doză, spun procurorii. Bărbatul s-a simțit mai bine, iar mai apoi a fost din nou subdozat și în 58 de minute și-ar fi pierdut viața.

Surse din anchetă au declarat pentru Știrile TVR că cele două cadre medicale au refuzat să dea declarații atât în fața procurorilor, cât și în fața magistraților Tribunalului București, în cursul zilei de joi.

Este vorba despre o diferență pe care procurorii și polițiștii au găsit-o între informațiile din foile de observații și datele din injectomate.

Atât anchetă internă, cât și cea a Colegiului Medicilor din București au arătat că nu au fost încălcate protocoalele și că în foile de observații totul era în regulă.

De asemenea, în cursul zile de joi reprezentanții Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă au transmis un comunicat în care au explicat că din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă că e vorba despre un pacient profund hipotensiv și că în cazul acestuia nu poate fi vorba de omor cu premeditare sau crimă și că aceste argumente științifice trebuie integrate în ansamblul datelor medicale despre pacient, susține sursa citată.

Surse spun că procurorii au stat de vorbă cu specialiști în Anestezie Terapie Intensivă și că sunt și experți în Institutul Național de Medicină Legală, astfel au putut la acele concluzii în referatul de arestare dus în fața magistraților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite