Nicuşor Dan vrea ca modificările votate la referendum să devină lege anul acesta şi să fie dezbătute odată cu legea bugetului național
Primarul General al Capitalei a anunțat că trimite Guvernului și Parlamentului propunerile pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din București, referitoare la alocarea banilor pentru sectoare. Experții din primărie au stabilit și criteriile pentru împărțirea fondurilor. Marile investiții, extinderea transportului public și transferul CET-urilor la primărie ar urma să aibă prioritate.
Primarul Capitalei cere Guvernului și Parlamentului să modifice Legea finanțelor publice locale și Codul Fiscal pentru a pune în practică voința bucureștenilor care au fost de acord ca banii strânși din impozite pe venit și din taxe să fie repartizați primăriilor de sector de către Consiliului General al Municipiului București. Experții Primăriei au formulat propunerile care vor ajunge la liderii coaliției de guvernare.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Consider că e obligatoriu ca Parlamentul să modifice aceste două legi. În Legea finanțelor publice să se spună că banii aceștia vin la Municipiul București, după care, Consiliul General, în baza unor criterii, să împartă acești bani între Primăria Capitalei și primăriile de sector.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: În anul 2023, banii care au fost colectați de către stat și de către sectoare, în total pentru cele șapte primării, au fost 15 miliarde de lei. Din care 12 miliarde de lei au fost impozitele pe venit și 3 miliarde de lei au fost taxele și impozitele locale. În 2023, cele 3 miliarde s-au dus la primăriile de sector și cele 12 miliarde s-au dus – 6 la Primăria Capitalei, 6 la primăriile de sector – , deci a fost un raport de 6:9. Noi ce vrem? Ca aceste 13 miliarde, câte au fost în 2024,să vină toate la Primăria Capitalei și Consiliul General să decidă alocarea, în funcție de toate criteriile.
Banii ar urma să fie împărțiți pe baza unor criterii precum suprafața sectorului, populația, proiectele de investiții majore, cofinanțarea proiectelor și gradul de colectare realizat. Deși primarul general speră ca propunerea să fie votată odată cu bugetul național, ministrul Dezvoltării Cseke Attila este ceva mai reținut.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Sunt de acord că ne trebuie un Cod al finanțelor publice locale. Nu cred, în schimb că acum, în câteva zile, o săptămână, în Parlament e bine să modificăm aceste legi.
Și unii specialiști în administrație publică sunt rezervați în privința termenelor avansate de primarul Capitalei.
Dragoș Dincă, profesor universitar, Administrație Publică, SNSPA: Luând în calcul că inițiativa aparține Guvernului și acestea trebuie să parcurgă circuitul parlamentar, având în vedere termenele legale pentru toate acestea, este greu de crezut că bugetul de anul acesta va cuprinde aceste modificări.
Potrivit edilului general, banii ar urma să fie alocați cu prioritate pentru marile investiţii, extinderea transportului public şi transferul CET-urilor de la Ministerul Energiei la Primăria București.