Nicușor Dan și-a depus candidatura la prezidențiale. ”E rolul președintelui să adune energiile din societate. Va fi o campanie electorală a voluntarilor și a oamenilor simpli”
Nicuşor Dan, candidat independent, și-a depus dosarul de candidatură pentru alegerile prezidențiale şi lista de semnături la sediul Biroului Electoral Central.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale a declarat că în campanie se va auzi mai mult „vocea oamenilor” decât a politicienilor. Totodată, a subliniat că este hotărât să îşi menţină candidatura la prezidenţiale.
„Este vorba, în campania care urmează, despre o largă categorie de români care sunt oneşti, care muncesc, care îşi plătesc taxele, care au bun simţ şi care cer foarte, foarte puţine lucruri. Cer ca vocea lor să fie auzită şi cer ca autorităţile statului pe care le plătesc să lucreze pentru ei, nu pentru nişte găşti. Despre asta va fi campania electorală. În campania aceasta, vocea oamenilor se va auzi mult mai mult decât vocea politicienilor„, a spus edilul general al Capitalei.
Nicuşor Dan a exclus o retragere din cursa electorală, în contextul în care lidera USR, Elena Lasconi, şi-a anunţat susţinerea pentru o eventuală candidatură a liderului PNL Ilie Bolojan.
„Faptul că sunt aici dovedeşte contrariul. Am făcut un anunţ în 16 decembrie, în care am spus că voi candida. Toţi oamenii pe care îi vedeţi aici şi mii de alţii au lucrat pentru candidatura asta. Evident că mergem înainte„, a transmis el.
Potrivit acestuia, miza campaniei electorale o reprezintă o Românie „cu instituţii care funcţionează„, nu o ţară „fără instituţii şi o întoarcere la corupţia” anilor ’90.
„Mesajul românilor la alegerile de acum trei luni a fost că nu se mai poate, că România e o ţară coruptă, că instituţiile sunt confiscate de găşti care funcţionează pentru ele însele, şi nu pentru oameni, că statul aruncă cu bani şi pune poveri pe mediul privat, că statul nu are o strategie pentru economie, cum nu are strategii pentru multe domenii, că România are un potenţial agricol şi noi mâncăm mult din afară şi că România nu are o voce, România nu contează pe plan internaţional. Toţi oamenii care au spus asta doresc o schimbare, este însă rolul nostru ca această schimbare să fie una în care România să fie un stat cu instituţii care funcţionează, aşa cum funcţionează în Occident, iar nu cum propun unii: o întoarcere la o Românie fără instituţii şi o întoarcere la corupţia anilor ’90„, a declarat Nicuşor Dan.
El a mulţumit persoanelor care au semnat pentru candidatura sa, voluntarilor care s-au implicat, precum şi celor care au făcut donaţii. De asemenea, a mulţumit formaţiunilor care l-au susţinut: PMP, Forţa Dreptei, Partidul DREPT, REPER şi Partidul Naţional Tărănesc Maniu-Mihalache.
Conform primarului general al Capitalei, România are „un mare potenţial”, iar ţara noastră poate să fie „puternică” în Europa.
„România are un mediu privat care, în ciuda opreliştilor care au venit de la administraţia publică din România, performează, România are specialişti în ţară. România are specialişti în diaspora, în asociaţii profesionale, inclusiv în sistemul de stat. Este rolul preşedintelui să adune toate energiile pe care România le are, pentru a face din Români acea ţară puternică care să conteze în Europa şi în lume şi care să îi facă pe conaţionalii noştri din diaspora să vrea să se întoarcă în România„, a susţinut el.
La eveniment a fost prezent şi preşedintele Forţei Dreptei, Ludovic Orban, care susţine candidatura lui Nicuşor Dan.
Primar al Bucureștiului pentru al doilea mandat consecutiv, Nicușor Dan (55 de ani) este matematician. În timpul liceului a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică în anii 1987 și 1988.
El a fondat USR, partid din care a demisionat în 2017 în urma neînțelegerilor cu alți lideri pe tema referendumului pentru definirea familiei tradiționale.
El a fost deputat în mandatul 2016 – 2020.