Nicușor Dan, la TVR Info, despre cum va fi afectat bugetul Capitalei: N-o s-avem bani pentru investiții, parcuri, pasaje, asfaltări
Primarul Capitalei a vorbit, vineri seara, la Tema Zilei, despre efectele tăierii de buget la București. El a explicat ce cheltuieli minime vor putea fi făcute, ce investiții rămân la stadiul de proiect, dar și ce soluții vede pentru a recupera din sumele tăiate. De la discuții cu toate partidele, până la contestarea la CCR.
Invitat vineri seara la Tema Zilei, emisiune moderată de jurnalista Ramona Avramescu, primarul Capitalei a fost confruntat cu declarația făcută anterior de ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, venit și el la TVR Info, înaintea lui Nicușor Dan.
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a spus că, atunci când referendumul va fi transpus în lege, în proiectul de buget va exista un singur articol legat de București, care va consfinți că banii sunt administrați de Consiliul General al Municipiului București.
„De ce lucrul ăsta nu s-a întâmplat acum?„, a întrebat Nicușor Dan? „De ce, după ani de zile în care Primăria Capitalei a avut bani mai puțini decât sectoarele, ăsta a fost motivul după care s-a convocat referendumul, pentru care bucureștenii au înțeles și au votat DA la acest referendum, de ce dai și mai mulți bani la sectoare? E absurd, Primăria Capitalei are mai multe atribuții decât primăriile de sector. Și Primăria Capitalei avea până acum de trei ori mai puțini bani și acum are de cinci ori mai puțini bani decât primăriile de sector”.
Primarul a explicat că, în 2025, banii vor fi, cu totul, 4 miliarde de lei, față de 5, anul trecut, și față de 6,2 acum 2 ani.
Vor fi plătite, potrivit primarului, subvențiile la termie și la transportul public, salariile, datoria publică, funcționarea spitalelor și „se vor termina banii”. “Și toate celelalte lucruri pe care bucureștenii le așteaptă – investițiile în parcuri, locurile de joacă, pasajele care trebuie consolidate, străzile care trebuie asfaltate… Nu mai zis zic de investiții, cum ar fi banca de țesuturi sau Prelungirea Ghencea, pur și simplu n-o să avem bani pentru ele”.
Nicușor Dan a spus că a vorbit despre lucrul acesta cu liderii coaliției, dar înainte de a vedea proiectul de buget.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Am primit semnale că referendumul n-o să fie transpus și am sunat să văd de ce… că nu e voință politică, că ar fi prea deodată… mi s-a spus asta, fără mari explicații, dar nu am vorbit cu niciunul dintre ei după ce am văzut proiectul de buget”.
Edilul Capitalei a spus că va încerca să mai vorbească zilele următoare cu fiecare dintre liderii Coaliției, dar și cu partidele din Opoziție. Însă “nu am mari așteptări, pentru că se cunoștea situația Bucureștiului înainte”.
Altă soluție ar fi un amendament la Legea bugetului, care este deja scris și pe care parlamentarii USR pot să-l preia, dar “de obicei amendamentele Opoziției nu trec, că am fost și eu acolo patru ani, sau trec așa, câteva, pe chestiuni foarte punctuale și cu impact mic”.
Și există și varianta contestării la Curtea Constituțională, dacă există suficienți parlamentari, unde Nicușor Dan ar accepta și sprijinul parlamentarilor suveraniști.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Eu am semnalat o problemă, care vizează 2 milioane de oameni din România, bucureștenii, și dacă dumnealor doresc să acționeze în sensul de a rezolva–o, sunt bineveniți. O să vorbesc cu fiecare dintre ei, o să le spun situația, o să le arăt amendamentul, și mai departe fiecare o să facă ce-o să considere”.
Emisiunea Tema Zilei unde a fost invitat Nicușor Dan poate fi urmărită aici: