EXCLUSIV Buget 2025 | Tanczos Barna: ”Putem demonstra că România se înscrie în rândul țărilor aflate în plină ascensiune”

31 ianuarie 2025, 22:04

Ministrul Finanțelor Publice, Tanczos Barna, a explicat contrucția bugetului României pentru anul 2025 într-un interviu la TVR INFO, în emisiunea ”Tema Zilei”, cu Ramona Avramescu. El a remrcat că s-a reușit reducerea cheltuielilor, astfel încât țara noastră să respecte obligațiile asumate în fața Comisie Europene legate de deficitul bugetar, de maximum 7%.

Acest buget se bazează pe cifre reale, pe o economie solidă a României, economie care demonstreză în regiune că această creștere constantă aduce și o anumită prosperitate în România, aduce salariul mediu peste un nivel atins de 4-5 țări din această regiune. Și am început să depășim țări cum este ungaria, ne apropiem de Polonia, de țări care au într-adevăr o economie solidă, dezvoltată, și putem demonstra și noi că România se înscrie deja în rândul țărilor aflate în plină ascensiune în această regiune a Europei de Est.

Este o dovadă și faptul că Produsul Intern Brut per capita în România nu mai este deja ultimul în ierarhia europeană. Suntem undeva pe locul 6-7, de jos în sus, și este o demonstrație a faptului că economia s-a consolidat, că procesele economice sunt solide și, dacă sunt și sprijinite de statul român, vor oferi un buget stabil acestei țări.

Desigur, pe partea cealaltă, cheltuielile trebuie ținute sub control. Și dacă eu am vorbit de un buget cumpătat – am vorbit de un buget cumpătat pe partea de venituri, acolo unde am prognozat veniturile mergând pe o prognoză nu prea optimistă, o prognoză rezervată astfel încât să nu prognozăm elemente care să ne ducă undeva cu capul în nori și să avem impresia că o să avem sume foarte mari și să planificăm cheltuieli prea multe – pe partea cealaltă, de cheltuieli, am reușit să reducem cheltuielile la un nivel la care ne încadrăm în deficitul de 7%. Și acesta este elementul cel mai important al bugetului pe 2025.

7% este primul deficit asumat de România în planul de 7 ani față de Comisia Europeană.

Nu ne putem permite să avem deficite prea mari pe termen lung. Se poate compara foarte ușor cu bugetul unei familii. Dacă te împrumuți prea mult și ani la rând ai salariul mai mic decât cheltuielile familiei te îndatorezi prea mult și începi să plătești la bancă mai mult decât câștigi”, a explicat, vineri seara, la TVR INFO ministrul Finanțelor Tanczos Barna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite