Noul președinte a preluat conducerea țării. Nicușor Dan a primit mandatul de la Ilie Bolojan. Ceremonie militară la Palatul Cotroceni
Preşedintele ales Nicuşor Dan a preluat, luni, mandatul prezidenţial în cadrul unei ceremonii de predare-primire care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe o ploaie torențială.
ACTUALIZARE Nicușor Dan este oficial noul președinte al României. El s-a instalat la Palatul Cotroceni. După ceremonia de predare – primire, a avut loc un dineu oferit invitaților de președintele Nicușor Dan.
ACTUALIZARE Ceremonia de predare primire s-a încheiat. După o discuție de aproximativ 15 minute între Nicușor Dan și Ilie Bolojan, acesta din urmă a părăsit Palatul Cotroceni condus de Nicușor Dan.
ACTUALIZARE Nicușor Dan a salutat Garda de Onoare care i-a prezentat onorul, în curtea Palatului Cotroceni, pe o ploaie torențială. Nicușor Dan nu avea umbrelă.
ACTUALIZARE Nicușor Dan a ajuns la Palatul Cotroceni unde acolo unde este așteptat de Ilie Bolojan, conform calendarului învestirii.
ACTUALIZARE Nicușor Dan a declarat în fața presei că „este în interesul național un guvern cu o majoritate parlamentară”. Întrebat cum va convinge PSD să intre la guvernare, NIcușor Dan a spus: „Eu cred că în fața interesului național un partid nu poate spune nu”.
ACTUALIZARE Parlamentul, reunit în şedinţă solemnă, a luat act, luni, de începerea mandatului preşedintelui României, Nicuşor Dan.
ACTUALIZARE: Discursul lui Nicușor Dan:
- Vă multumesc pentru dezbaterea impresionanntă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Români din Romania, din Moldova, din diaspora, mulți oamnei s-au exprimat acum arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România.Societatea a arătat că este vie și puternică.
- Statul român are nevoie de o schimbare fundamentală, in limitele statului de drept. Va invit să vă implicati cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pe statul românesc ca să se reformeze.
- Voi fi un președinte deschis la vocea societății și partener cu societatea.
- Pe termen scurt, România are o problemă a deficitului. Statul romîn cheltuiește prea mult față de ceea ce își permite și chestiunea asta poate să pună în pericol stabilitatea.
- Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. Este interesul național ca această coaliție să facă reformele fiscale de care România are nevoie.
- Este în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesaje de stabilitate.
- Cer partidelor să acționeze în interesul național. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice este despre interesul național și sunt convins că românii vor evalua in consecință.
- Economia: Avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și eficientizăm cheltuielile statului, să avem o strategie binedefinită de dezvoltare economică, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene, să asigurăm un cadru favorabil investitorilor
- Sistemul de sănătate: este nevoie de digitalizare, de o echilibrare între medicină primară și ambulatorii și spitale, de o strategie de finanțare.
- Educație: Este nevoie să stimulăm financiar personalul didactic, este nevoie ca în întregul sistem să stimulăm gândirea critică, să corelăm învățământul cu piața muncii, soluții pentru educația timpurie, creșe și grădinițe, să prevenim abandonul școlar.
- Justiție: Parchetele să se concentreze pe marea corupție din societate, să reducem timpul de soluționare al dosarelor, să redefinim procedurile de promovare a magistraților, este nevoie să reflectăm la legea CCR.
- Mediu: Extinderea activității Gărzii de Mediu, reformă la Romsilva, preocupare pentru dezvoltarea urbană care afectează viitorul localităților noastre.
- Politica externă: Este nevoie de consolidarea parteneriatului stragic cu SUA, participarea la NATO și la dialogul între UE și NATO, participarea activă a României la procesul de decizie în UE. Este necesară sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.
- Acestea sunt prioritățile pentru anii care vin.
- România are în România, în diaspora, în R. Moldova și în teritoriile din jur oameni muncitori, oameni cinstiți, meseriași care au dovedit, oameni de afaceri care au dovedit, profesioniști care au dovedit, trebuie să concentrăm aceste energii pentru binele comun și România la care visăm cu toții și toți împreună cu aceste resurse nu putem să nu reușim.

ACTUALIZARE: AUR nu a participat la sedința solemnă.
ACTUALIZARE: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a binecuvântat învestirea președintelui Nicușor Dan.
ACTUALIZARE Nicușor Dan a depus jurământul: ‘Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!’.
ACTUALIZARE Președintele CCR, Marian Enache, prezintă decizia Curții Constituțională prin care a fost validat rezultatul alegerilor prezidențiale.
Vă dorim mult succes în îndeplinirea mandatului. În virtutea funcției de mediere, veți fi președintele tuturor celor care v-au votat cât și celor care nu v-au votat (…) Domnule Președinte, mai presus de toate, să garantați independența justiției instanțelor judecătorești și a justiției constituționale, să îmbinați meritocrația cu democrația pragmatică și funcțională, precum și cu protecția drepturilor și libertăților omului!
ACTUALIZARE A inceput ședința solemnă comună a Camerei Deputaților şi Senatului consacrată depunerii jurământului de către președintele ales al României, domnul Nicușor-Daniel Dan
ACTUALIZARE După depunerea jurământului, Nicușor Dan va pleca la Cotroceni, acolo unde va fi așteptat de Ilie Bolojan, conform calendarului învestirii.
ACTUALIZARE Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel și cei nouă magistrați ai CCR au ajuns la Palatul Parlamentului. La ceremonie sunt prezeți și membrii Familiei Regale.
ACTUALIZARE: Potrivit unor surse la ceremonia de învestire vor participa doi din cei patru președinți pe care România i-a avut după Revoluție: Traian Băsescu și Emil Constantinescu.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la ora 13.30, la Palatul Cotroceni se va desfăşura ceremonia militară cu prilejul învestirii în funcţia de preşedinte al României a lui Nicuşor Dan, iar la ora 13.35 va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului de şef al statului.
Anterior, preşedintele ales Nicuşor Dan depune jurământul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Şedinţa solemnă este programată să înceapă la ora 12:00.
La şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către preşedintele ales au fost invitaţi să participe membrii Guvernului şi ai CCR, foştii preşedinţi ai României, Familia Regală, reprezentanţi ai instituţiilor publice centrale, dar şi ai autorităţilor aflate sub control parlamentar, reprezentanţi ai cultelor religioase. Printre invitaţi se află şi europarlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor europene, dar şi şefi ai misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Potrivit memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, şedinţa solemnă se deschide cu intonarea Imnului naţional, iar preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, prezintă hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui.

TVR, broadcaster oficial al Ceremoniei de învestire de la Palatul Cotroceni a noului președinte ales, Nicușor Dan
Ulterior, Nicuşor Dan va rosti jurământul, potrivit Constituţiei: ‘Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!’.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va binecuvânta învestitura preşedintelui României.
Ceremonia se încheie cu mesajul adresat în plen de noul preşedinte al ţării.
Curtea Constituţională a României a validat, joia trecută, rezultatul alegerilor prezidenţiale, hotărârea CCR fiind publicată în Monitorul Oficial.
