Nicu Covaci a suferit de cea mai agresivă formă de cancer cerebral. Medicii spun că artistul și-a păstrat privirea demnă și zâmbetele calde până la final

3 august 2024, 14:01 (actualizat 3 august 2024, 19:47)

Este doliu în muzica românească. A murit Nicu Covaci, fondatorul și liderul legendarei trupe Phoenix. Artistul s-a stins la vârsta de 77 de ani, la Spitalul de Urgență din Timișoara. Era internat de o lună pentru monitorizare și tratament. În primăvara, artistul care avea o boală gravă, a suferit o operaţia pentru îndepărtarea unei tumori cerebrale. Medicii care l-au îngrijit spun că și-a păstrat privirea demnă și zâmbetele calde până la final.

Este o mică parte din concertul pe care Nicu Covaci și trupa Phoenix l-au susținut în 3 august 2022, de Ziua Timișoarei. Doi ani mai târziu, sărbătoarea orașului e umbrită de moartea celui care, împreună cu alți membri ai Phoenix, a scris o pagină importantă din istoria muzicii rock din România. Printre fanii lui Nicu Covaci sunt și medicii de la Spitalul Județean din Timișoara. Managerul a vorbit despre artist îmbrăcat într-un tricou pe care îl primise cu ani în urmă chiar de la el.

Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara: A suferit de o boală cruntă, un cancer cerebral, cea mai agresivă formă de cancer cerebral, care a fost descoperită aici. El a fost, s-a căutat și în Spania, și în România, și a fost operat în spitalul nostru de profesorul Horia Pleș. A urmat o perioadă destul de bună, el a fost ameliorat față de pre-operator, a putut comunica cu cei din jur, dar, diagnosticul a fost implacabil. (…) El și-a păstrat acea forță extraordinară, acea forță interioară, chiar și când organismul său, care era și el fizic foarte puternic, a început să slăbească, forța sa a rămas exprimată prin acea privire de leu în iarnă, aș putea spune, și prin felul în care a comunicat cu noi, prin zâmbetele sale.

Prietenii i-au fost alături până la final. I-au și cântat de ziua lui, în aprilie.

Titi Dragomir, impresarul formației Phoenix: Ne așteptam la acest deznodământ. Nicu era tot mai rău în ultimele zile. Rămâne muzica lui, concertele și toate lucrurile frumoase pe care le-a făcut de-a lungul vieții.

Mimo Obradov, jurnalist muzical: A fost mult mai mult. A fost o atitudine și o expresie care au intrat în mentalul mai multor generații.

Nicu Covaci a fost compozitor, chitarist, pictor și grafician. Un artist complex, născut la 19 aprilie 1947, în Timișoara. Și o voce care i-a însoțit pe tinerii români din mai multe generații, când fredonau cu entuziasm „Mugur de fluier” sau „Mica Țiganiadă”. A fost unul dintre cei mai influenți muzicieni ai rock-ului românesc.

În 1961 a fondat formația Phoenix. Prima compoziție proprie a fost piesa „Știu că mă iubești și tu”, înregistrată la radio în 1964. Au urmat „Bun e vinul ghiurghiuliu” și „Pădure, pădure”, care erau și primele melodii de rock românesc inspirate din folclor.

Nicu Covaci, fondator, trupa PHOENIX: Noi am cântat din pasiune eram așa de pasionați că nu mai voiam decât să cântăm și să cântăm. Noi munceam enorm de mult, am renunțat la multe, dar starea pe care o aveam cântând nu se putea descrie.

În 1976 popularitatea trupei Phoenix era la apogeu. Securitatea a început să îi ancheteze pe membrii grupului, în special pe Nicu Covaci, liderul formației. În mai 1977 a fugit din România în Germania, cu aproape toată trupa.

Nicu Covaci, fondator, trupa PHOENIX: Singura care a știut a fost mama a plătit și foarte scump.

Trupa Phoenix a revenit pe scena în România în 1991.

Trupul neînsuflețit va rămâne la Spitalul Județean din Timișoara până luni. Trupul artistului va fi depus la Filarmonica din Timișoara pentru ca toți cei care doresc să își poată lua rămas bun de la el. Nicu Covaci și-a dorit să fie încinerat. Deocamdată nu se știe dacă dorința îi va fi îndeplinită sau va fi înmormântat la Cimitirul Eroilor, cu onoruri militare, deoarece a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Înmormântarea va fi oficiată de Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite