Nicolae Ciucă și membrii cabinetului au depus jurământul. Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului: ”Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu şi nici problemele nu au dispărut”
O ceremonie sobră de 20 de minute a anulat aproape 6 ani de atacuri politice de multe ori sub centură și acuzații grele.
Președintele Iohannis le-a ascultat jurămintele de credință și le-a înmânat decretele de miniștri unor politicieni despre care a spus de multe ori că sunt incompatibili cu exigențele românilor. I-a felicitat chiar și le-a urat succes, pentru că odată cu numirea lor se încheie criza politică. Nu și celelalte crize, i-a avertizat șeful statului pe membrii guvernului Ciucă.
„Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu şi nici problemele nu au dispărut„, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, unde membrii Guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă au depus jurământul de învestitură.
Cei 21 de membri ai cabinetului au jurat și au trecut rând pe rând prin fața președintelui, care i-a salutat scurt pe fiecare, fără să le strângă mâinile.
În discursul de final, Klaus Iohannis a încercat să justifice formarea acestei coaliții care părea imposibilă cu câteva luni în urmă: e nevoie de o majoritate solidă pentru a depăși crizele care amenință România.
Klaus Iohannis, preşedintele României: A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi.
Klaus Iohannis, preşedintele României, pe 24.11.2020: Îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă! Pe 6 decembrie, trebuie să lăsăm în urmă definitiv acest coșmar.
Coșmarul despre care vorbea Klaus Iohannis acum exact un an era reprezentat de guvernele PSD.
Primul dintre ele, condus de Sorin Grindeanu, al cărui mandat rămâne legat de Ordonanța 13 și de protestele de amploare din 2017, salutate și încurajate de președinte.
Azi, Sorin Grindeanu a primit de la șeful statului decretul de numire în funcțiile de ministru al Transporturilor și vicepremier. Sub privirile președintelui PNL, Florin Cîțu, cu care, la sfârșitul anului trecut, era în plin război retoric.
Sorin Grindeanu, pe 23.12.2020: Cu acest vot vă începeți propria sinucidere politică, iar noi vă urăm mult, mult, mult succes!
Florin Cîțu, pe 23.12.2020: Propriul partid să te arunce la gunoi, pentru că ești incompetent, ești incompetent, te dă la gunoi propriul partid și tu să vii astăzi să le vorbești românilor!
Un singur lucru a fost azi aproape identic cu ce se întâmpla acum un an, la învestirea cabinetului Cîțu. Îndemnul de final adresat de Klaus Iohannis guvernului, de data aceasta și cu miniștrii PSD:
Klaus Iohannis, preşedintele României: Oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!
____________________________________
Potrivit Constituției, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului depun jurământul individual, în faţa Preşedintelui României.
Textul jurământului depus de membrii guvernului, prevăzut de Constituție: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.
Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR:
* prim-ministru – Nicolae Ciucă (PNL)
* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (PSD)
* vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila (UDMR)
* ministrul Finanţelor – Adrian Câciu (PSD)
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu (PNL)
* ministrul Economiei – Florin Spătaru (PSD)
* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului – Constantin-Daniel Cadariu (PNL)
* ministrul Energiei – Virgil Popescu (PNL)
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu (PSD)
* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (PSD)
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna (UDMR)
* ministrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu (PNL)
* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (PSD)
* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea (PSD)
* ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu (PSD)
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman (PNL)
* ministrul Sportului – Eduard Novak (UDMR)
* ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu (PNL)
* ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode (PNL)
* ministrul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu (PSD)
* ministrul de Externe – Bogdan Aurescu (PNL)