Netanyahu, după întâlnirea cu David Cameron și Annalena Baerbock: „Vom lua propriile decizii” privind securitatea Israelului

17 aprilie 2024, 18:55

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a mulțumit miercuri miniștrilor de Externe din Germania și Marea Britanie, aflați în vizită, pentru sprijinul acordat, dar a declarat  că Israelul va lua propriile decizii privind securitatea sa.

„Ei au tot felul de sugestii și sfaturi. Apreciez acest lucru. Dar vreau să fie clar – vom lua propriile decizii, iar statul Israel va face tot ce este necesar pentru a se apăra”, relatează Reuters, potrivit unei declarații publicate de biroul său.

Isaac Herzog s-a reunit cu şefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Germania, pe fondul tensiunilor cu Iranul

Şeful statului israelian, Isaac Herzog, a lansat un apel către „lumea întreagă” să contracareze ameninţarea reprezentată de „regimul” de la Teheran, în cursul unei întâlniri, miercuri la Ierusalim, cu şefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Germania, David Cameron, respectiv, Annalena Baerbock, care s-au deplasat în Israel într-un demers de susţinere, după atacul fără precedent lansat sâmbătă noapte de Iran asupra Israelului, relatează AFP, EFE şi Reuters.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat miercuri dimineață, la Teheran, că cea mai mică lovitură a Israelului pe teritoriul iranian va aduce un răspuns „masiv și dur”. Raisi a declarat că atacul din weekend a fost unul limitat și că, dacă Iranul ar fi vrut să efectueze un atac mai mare, „nu ar fi rămas nimic din regimul sionist”.

Anterior, ministrul britanic de Externe, David Cameron, declarase că speră că Israelul va da dovadă de reținere și va fi „inteligent, dar dur” după atacul direct, fără precedent.

În declarația premierului israelian se mai spune că i-a informat pe Cameron și Annalena Baerbock cu privire la amploarea ajutorului umanitar care intră în Gaza, iar Netanyahu a declarat că respinge afirmațiile organizațiilor internaționale potrivit cărora în Gaza ar exista foamete.

În actualizarea de ieri, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, Unrwa, a declarat: „Nu s-a înregistrat nicio schimbare semnificativă în ceea ce privește volumul de provizii umanitare care intră în Gaza sau îmbunătățirea accesului în nord”, adăugând că o medie de 181 de camioane de ajutor intră în fiecare zi, cu mult sub obiectivul de 500 de camioane.

„Israelul merge mai departe în ceea ce privește situația umanitară”, se arată în declarația lui Netanyahu.

Aşa arată o parte dintr-o rachetă balistică iraniană folosită în atacul de la sfârşitul săptămânii. Resturile au fost recuperate de la Marea Moartă.

Cele peste 110 de rachete balistice lansate împotriva Israelului aveau o încărcătură totalaă de 60 de tone de explozibil.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: Iranul ştia că atunci când lansează peste 110 rachete balistice, pe lângă cele de croazieră şi drone, deci 110 rachete balistice lansate înseamnă escaladarea în regiune, o escaladare periculoasă. Dacă acele rachete balistice ar fi lovit Israelul ar fi provocat consecinţe grave în regiune.

Este din ce în ce mai clar că Israelul va da o replică Iranului, cel mai probabil după paştele evreiesc, adică la sfârşitul lui aprilie.

O confirmă şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron aflat în Israel pentru întâlniri cu toţi liderii statului evreu, inclusiv preşedintele şi premierul Netanyahu.

David Cameron: Israelul este o ţară independentă şi suverană şi ia propriile-i decizii. Sperăm, continuăm să sperăm, că dacă o vor face, va fi într-o manieră pe cât de inteligentă pe atât de dură, dar care să minimalizeze posibila escaladare a conflictului.

Americanii, care pregătesc noi sancţiuni pentru republica islamică , spun însă că statul evreu nu va lovi direct Iranul, ci prin proxi şi nu este exclus un atac cibernetic de proporţii.

Eitan Barak, expert în diplomaţie şi securitate: Faptul că atacul a fost respins cu succes nu este suficient, dar există multe opțiuni, de exemplu, Israelul ar putea ataca miliţiile din Irak, Israelul sau cartierului general al Hezbollah din Liban și așa mai departe, și, prin urmare, Israelul va câștiga de două ori, pentru că Israelul este interesat să slăbească Hezbollah.

Preşedintele iranian a ameninţat în această dimineaţă Israelul cu represalii de proporţii dacă acesta va răspunde în vreun fel atacului de la sfârşitul săptămânii.  Israelul este însă sub presiunea Statelor Unite care nu doreşte nici un fel de reacţie pentru a nu escalada situaţia şi aşa explozivă din Orientul Mijlociu.

Eitan Barak, expert în diplomaţie şi securitate: Există și opțiunea de a nu face nimic, pentru că Biden și alți lideri europeni au îndemnat Israelul să nu riposteze. Și Israelul are mare nevoie de sprijinul internațional ţinând cont de ce s-a întâmplat în Gaza şi de faptul că războiul nu s-a terminat. Mai sunt 4 bastioane Hamas în Rafah şi sunt peste un milion de refugiaţi în Rafah.

Deocamdată, nordul Israelului continuă să fie atacat de miliţiile şiite Heybollah, aliate Iranului.  Armata israeliană a ripostat lovind mai multe obiective militare ale teroriştilor din sudul Libanului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă