Neregulile de la Metrorex, după un control de la Transporturi: salarii majorate fără motiv, sporuri ilegale, spații închiriate abuziv de sindicat
Sindicatele de la metrou au obținut, anul trecut, o creștere a salariilor cu 18%, în condițiile în care, din comisia mandatată să negocieze din partea conducerii Metrorex, zece din 15 membri erau sindicaliști. Negocierea a avut loc în contextul în care legea prevedea că în timpul stării de alertă se prelungesc automat contractele colective de muncă existente. Mai sunt și alte probleme sesizate de Corpul de Control al Ministrului Transporturilor.
CĂTĂLIN DRULĂ, ministrul Transporturilor și Infrastructurii: “Este vorba de veniturile pentru spațiile publicitare și comerciale din zona de metrou. Acolo sunt niște contracte expirate, e vorba de domeniul public și se încasează în continuare ilegal acele sume de către firma sindicatului. Avem apoi sporul de metrou, care ar trebui acordat pentru cei care lucrează în condiții deosebit de vătămătoare, dar el este acordat nediscriminatoriu către întregul personal, oameni care lucrează în birouri. Un consilier al directorului Metrorex câștigă dublu decât consilierii unui ministru, 9.500 de lei în mână”.
Ministrul Transporturilor anunță restructurări. Consiliul de Administrație a fost schimbat, iar sindicatele nu vor mai participa la ședințele conducerii. În plus, bugetul Metrorex nu permite plata salariilor majorate fără concedieri. Sindicaliștii neagă acuzațiile. Ei spun că nu vor renunța la drepturile câștigate și că vor continua protestele. Și susțin că metroul duce lipsă de personal odată cu deschiderea Magistralei 5 din Drumul Taberei.
ION RĂDOI, președinte, Uniunea Sindicatului Liber din Metrou: „Sunt niște acuzații false. Noi acolo avem nevoie de cel puțin 1.000 de salariați. La noi ies pe bandă 50-60 de salariați lunar la pensie și trebuie neapărat să ii înlocuim pe acești oameni. Și atunci ce trebuie să facem? Să închidem Magistrala 5, în care s-au investit atâția bani?”
Veniturile Metrorex au fost puternic afectate de criza sanitară, odată cu scăderea numărului de călători. O problemă în plus, în condițiile în care compania are în plan investiții importante anul acesta.
DAN TRIFU, specialist în mobilitate urbană, vicepreședinte, Fundația Eco-civica: „Este esențial să ducem metroul până la Otopeni. Cel mai bine ar fi să mergem cu magistrala de metrou până la Terminalul 2 și în felul acesta obțin, într-adevăr, o lucrare foarte bună pentru cetățeni, pentru deservirea aeroportului”.
Raportul Corpului de Control va fi înaintat DNA și Curții de Conturi.