Negocieri între Uniunea Europeană și Statele Unite pe tema tarifelor. Lider european: UE este pregătită să riposteze
Bursele, în cădere după tarifele impuse de Donald Trump. Unda de şoc vine după ce liderul de la Casa Albă a anunţat un tarif general de 10% pentru toate bunurile comerciale care intră în Statele Unite, precum şi taxe vamale mai mari în cazul unora dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai săi. Specialiştii şi-au exprimat temeri privind o posibilă recesiune globală.
Începând de mâine, SUA vor impune taxe de bază de 10% pentru toate importurile şi, din 9 aprilie, tarife mai mari, între 20-34% pentru diverse alte ţări, cum ar fi China, Japonia şi blocul comunitar.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Toate afacerile, mari și mici, vor avea de suferit încă din prima zi. Costurile de a face afaceri cu Statele Unite vor crește drastic.
Uniunea Europeană rămâne deschisă la dialog, dar avertizează că va riposta, dacă nu are altă soluţie. Este vorba despre un pachet de contrataxe pe mărfuri, de peste 25 de miliarde de euro.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Suntem deschişi la discuţii cu guvernul american, pentru a evita un război comercial. Preţurile mai mari la importuri vor deveni o problemă. Dezvoltarea industrială a SUA va fi frânată de tarifele autoimpuse, iar capacitatea de export a SUA va fi pusă în pericol chiar de propriile tarife.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Diagnosticul american este, în esență, unul corect, dar răspunsul este greșit. Așadar, să oferim același diagnostic, şi anume: este prea multă dezindustrializare în Vest. Soluția nu este impunerea de tarife și ruperea comerțului global, ci creșterea productivității în Occident.
A doua cea mai mare putere economică a lumii, China, a reacționat imediat la noile măsuri impuse de SUA şi a anunţat, la rândul său, taxe de 34% asupra bunurilor americane. Iar Rusia, prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin, arată că va lua măsuri suplimentare pentru a minimiza impactul negativ asupra economiei sale cauzat de turbulențele de pe piețele globale.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Au apărut o serie de prognoze foarte nefavorabile
din partea mai multor economiști, inclusiv de renume mondial, care privesc cu pesimism aceste ultime vești. Să spunem doar că, în fața unei astfel de furtuni, trebuie să fim foarte precauți pentru a minimiza efectele negative asupra economiei noastre.
Câteva dintre ţările care scapă de tarifele anunţate de Donald Trump sunt Rusia, Belarus, Coreea de Nord şi Cuba. Explicaţia este simplă, comeţul acestora cu Statele Unite este aproape inexistent, din cauza sancţiunilor sau a izolării politice.
Uniunea Europeană începe negocierile cu Statele Unite pe tema tarifelor. Comisarul Comerţului și vicepreședinte al Comisiei Europene va discuta astăzi cu omologul său american.
Într-un mesaj postat pe rețeaua X, Maros Sefcovici a lăsat să se înţeleagă faptul că tarifele nejustificate se întorc inevitabil împotriva celor care le-au impus.
El a reiterat că blocul comunitar este dispus la dialog, însă avertizează că Uniunea este pregătită să riposteze.
„Vom acţiona în mod calm, atent eşalonat şi unificat, în timp ce ne calibrăm răspunsul, prevăzând suficient timp de negocieri„, a precizat vicepreşedintele Comisiei.
Joi, președinta Comisiei Europene a calificat noile taxe vamale americane drept o lovitura grea dată economiei mondiale. Von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu unele contramăsuri, în condițiile în care negocierile cu Statele Unite eșuează.
Ursula Von Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Suntem pregătiţi să răspundem. Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri drept răspuns la tarifele pentru oţel şi ne pregătim acum pentru contramăsuri suplimentare, pentru a ne proteja interesele şi afacerile dacă negocierile eşuează.
Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri „independenţa economică” a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat la Casei Albe, unde a anunţat o nouă serie de taxe care ar putea afecta comerţul mondial. „Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declaraţia noastră de independenţă economică”, a afirmat Trump, care a numit această zi „Ziua eliberării” Statelor Unite.
Unele dintre cele mai mari taxe le vor avea ţările din Uniunea Europeană, de 20% pe produsele exportate în America