Muzeul Național de Istorie al României are un patrimoniu imens ținut în cutii, nu în expoziții. Patru săli deschise, din 50 ale clădirii

13 februarie 2025, 18:54 (actualizat 13 februarie 2025, 19:29)

Muzeul Național de Istorie al României din Capitală este cel mai mare din țară și are la dispoziție o clădire impunătoare, dar se pot vizita doar câteva încăperi. Mare parte din sediu este în reabilitate de vreo 20 de ani. Patromoniul, care înseamnă piese din diverse epoci, cu adevărat impresionante, îl face să rivalizeze cu cele mai mari muzee importante din Europa. La numărul de vizitatori, însă, muzeele românești sunt de departe codașe.

Muzeul Național de Istorie are un spațiu util extrem de restrâns pentru a-și etala bogățiile pe care le are în patrimoniu. Și la muzeul Drents din Olanda au fost expuse mai multe obiecte din categoria tezaur decât cele care pot fi văzute în expoziția curentă din București.

Cristina Tătaru, şef Secţia Numismatică şi Tezaur din Muzeul Naţional de Istorie: La Assen au fost prezentate și piese care sunt păstrate în depozitul muzeului. Dintre cele 673 de piese trebuie să va imaginați că se aflau și monede și piese de mai mici dimensiuni, nu doar coifuri și piese foarte spectaculoase.

Când revin din expozițiile externe, piesele ajung tot în depozite. Muzeografii consideră că este o mare tragedie faptul că majoritatea pieselor din patrimoniu stau de 20 de ani în cutii. Fără expoziţii noi şi cu obiecte interesante, nu poţi avea şi vizitatori. În Olanda, în şapte luni, expoziţia dacică a adunat peste 70.000 de vizitatori. Cam cât a adunat şi Muzeul Naţional de Istorie din centrul Capitalei, dar pe înterg anul 2024.

Cornel Ilie, director adjunct Muzeul Naţional de Istorie: Anul trecut în jur de 80.000. Numărul turiștilor străini în ultimii ani a depășit numărul vizitatorilor români. Atunci când muzeul era deschis în totalitate, numărul vizitatorilor era mai mare, pentru că puteai să oferi o expoziție mai mare. Erau 50 de săli.

Datele disponibile legate de numărul de vizitatori din marile muzee europene sunt amețitoare în raport cu statistică din România. În Grecia Franţa, Italia sau Marea Britanie, dar şi în Rusia, sunt milioane de vizitatori.

Anul 2023
Muzeul Louvre,Paris,Franţa-8.860.000 vizitatori
Muzeul Vatican,Vatican-6.765.000 vizitatori
British Museum,Londra, Marea Britanie-5.821.000 vizitatori
Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Marea Britanie-5.689.000 vizitatori
Muzeul Ermitaj,Sankt Petersburg,Rusia-3.274.000 vizitatori
Muzeul Acropole, Atena Grecia-1.904.000 vizitatori
sursă: studiuTEA/Aecom

La noi se caută încă bani pentru reabilitarea Muzeului Naţional de Istorie.

Natalia Intotero, ministrul Culturii: Va beneficia de o investiție de 150.000.000 de euro. Investiția pe reabilitare va începe până la sfârșitul acestui an.

Impozantă clădire are 50 de săli de expoziţii. Acum sunt deschise doar 4.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite