Muzeul „Cătune Izolaţi în România” din judeţul Alba spune povestea oamenilor care trăiesc departe de lume

27 octombrie 2024, 19:20

Românii care trăiesc în cătune izolate de munte au de acum un muzeu care să le spună povestea. S-a deschis în Gârda de Sus, judeţul Alba, locul din care echipa TVR a plecat la filmare în 2006, pentru primul episod din seria de reportaje „Izolaţi în România”. Locul recreează experienţa autentică a vieţii din aceste cătune neştiute ale ţării. Casa care găzduia cândva şcoala din comună se numeşte, de azi, Muzeul „Cătune Izolaţi în România”. Şi e plină de poveşti ale oamenilor pentru care cerul și pădurea reprezintă întregul univers.

Interiorul muzeului pare o adevărată pădure. Poteca este asemenea celei pe care a păşit pentru prima dată, în 2006, echipa formată din Dite Dinesz și Marius Danci, în căutarea oamenilor din cătunele uitate ale României.

18 ani și 100 de povești de viață mai târziu, Dite Dinesz deschide un muzeu al celor Izolaţi în România într-o fostă școală din comuna Gârda de Sus, în munţii Apuseni. Acolo unde a și avut loc prima filmare pentru emisiunea difuzată la Televiziunea Română.

Într-un astfel de loc, timpul se oprește. Vizitatorii pot admira aici o sală de clasă de altădată, cu bănci și tăblițe de lemn, unelte de acum 100 de ani, dar și o căsuță veche, cu pridvor, adusă dintr-un cătun de la munte.

Câțiva dintre protagoniștii noului sezon al emisiunii „Izolați în România” au coborât din munţi să fie martori la deschiderea muzeului care vorbeşte despre ei.

În cătunele din munţi au rămas câţiva locuitori. Puţini sunt cei care ajung să le descopere viaţa de zi cu zi, bucuriile şi greutăţile.

Acum, muzeul Cătune Izolaţi în România aduce în mijlocul oamenilor povestea celor pentru care cerul și pădurea reprezintă lumea întreagă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite