Mulți credincioși folosesc telefoanele mobile în timpul slujbei, pentru a înregistra sau a face poze. Patriarhia Română spune că este un comportament neadecvat

6 ianuarie 2024, 18:26

Cele mai importante momente ale slujbei de Bobotează au rămas imortalizate și în memoriile telefoanelor inteligente. Mulți credincioși au fotografiat, au filmat sau au transmis live pe rețelele de socializare cum preoții au sfințit apele și au împărțit sticlele pline cu aghiasmă mare. Unii pentru a-și aduce aminte, alții, pentru a trimite rudelor și prietenilor. Un comportament total neadecvat și interzis de regulile nescrise de bună cuviință, atrag atenția reprezentanții Patriarhiei Române.

O mulţime de credincioşi şi o mare de telefoane care se înalţă pentru transmisiuni live pe reţelele de socializare, filmări, fotografii şi chiar apeluri video. Se întâmplă tot mai des, în special la slujbele oficiate la sărbătorile importante.

Pe durata unei slujbe, puţini sunt cei care rup legătura cu telefonul mobil. În mod constant, aparatele sunt verificate şi se răspunde la mesaje. În timp ce unii folosesc telefonul mobil încercând să nu-i deranjeze foarte mult pe ceilalţi credincioşi, alţii sunt în căutarea unghiurilor perfecte și se mișcă prin mulțime constant.

VASILE BĂNESCU, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: A face fotografii în timpul Sfintei Liturghii este aproape ridicol, pentru că este inclusiv o sfidare a celor din jur care vor să se roage, se concentrează, dacă le fluturi telefonul pe sub ochi nu le faci un bine, aşa cum nu-ţi faci nici ţie un bine.

Imagini similare şi la slujba de Bobotează de la Constanţa, acolo unde tentaţia tehnologiei a pus stăpânire și pe feţele bisericeşti. Cei mai mulţi dintre participanţii la Sfinţirea Apei au venit din alte localităţi, aşa că dorinţa de a imortaliza momentul religios a fost cu atât mai mare.

VASILE BĂNESCU, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: Nu este firesc, este total inadecvat şi este nociv pentru relaţia noastră pe care o putem stabili cu Dumnezeu în momentele acestea de sacralitate ale suljbelor religioase.

De obicei, la intrarea în mănăstiri şi biserici este specificat că folosirea telefonului mobil în timpul slujbelor este interzisă. Însă, o regulă scrisă nu există.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite