Moschee descoperită în ruinele de la Anazarbus, Turcia. Este o clădire uriașă din vremea faimosului calif din basme, Harun al Rashid

3 august 2024, 19:21 (actualizat 3 august 2024, 19:23)

În Turcia șantierele arheologice sunt în toi, inclusiv sub apă. În largul coastelor Antalyei se află cea mai veche epavă din lume a unui vas comercial. Iar în sudul țării a fost deschis șantierul pentru recuperarea uneia dintre cele mai vechi moschei, menționată încă din documentele bizantine, dar până recent neidentificată.

Ruinele de la Anazarbus, în provincia Adana de la Marea Mediterană, sunt printre cele mai impresionante din întreaga regiune – și recent s-au descoperit dovezi de locuire încă de acum 7.500 de ani în regiunea cunoscută și drept Cezareea. Sunt aici vestigii romane, grecești, armene și otomane – iar acum arheologii cred că au descoperit cea mai veche moschee din toată zona Anatoliei, din vremea faimosului calif din basme, Harun al Rashid.

FATIH ERHAN – Şeful lucrărilor de la Anavarza/Anazarbus: Credem că această structură este o moschee datând din 796-797 d.Hr., construită de cel de-al cincilea calif abbasid, Harun al-Rashid. Este o moschee construită după modelul damaschin-omayyad, o clădire uriașă, de 80 pe 120 de metri.

Tot în Antalya, dar câteva sute de km mai la vest este epava unui vas comercial, cea mai veche din lume. Scafandrii se scufundă la peste 50 de metri ca să-i afle secretele.

HAKAN ONIZ – Universitatea Akdeniz: Acestea sunt rămășițe organice de pe epava care stă pe fundul mării de 3.600 de ani. Am fost foarte norocoși ieri să găsim o bucată de frânghie, între două lingouri de cupru. Mulțumită descoperirii vom putea afla data naufragiului prin metoda tratării cu Carbon-14.

Până acum au fost recuperate 100 de lingouri plate de cupru, o formă rarisimă; fiecare piesă cântărește 30 de kg. Aceste lingouri urmau să fie livrate, cred specialiștii, la faimoasele palate din Creta. Acestea și multe alte artefacte vor fi expuse într-un muzeu al comorilor subacvatice care se construiește în orașul Kemer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite