Mortalitatea în rândul populației europene va crește galopant din cauza temperaturilor extreme
Europa este la mâna naturii! Din cauza îmbătrânirii populaţiei şi schimbărilor climatice, Europa se va confrunta în următorii ani cu o creştere galopantă a morţilor legate fie de expunerea la frig, fie de expunerea la temperaturi caniculare.
Un nou studiu publicat în revista The Lancet Public Health relevă că schimbările climatice ar putea amplifica semnificativ inegalitățile regionale în mortalitatea legată de temperatură în Europa.
Cercetătorii au analizat 1.368 de zone din 30 de țări europene, inclusiv regiuni din Europa de Est, Scandinavia și Europa de Sud, pentru a estima riscurile actuale și viitoare de deces cauzate de temperaturi extreme în patru scenarii diferite de schimbări climatice.
Schimbările climatice au un impact major asupra sănătății publice, agravând fenomenele meteorologice extreme, calitatea aerului și a apei, și exacerbând inegalitățile regionale.
În Europa, aceste efecte sunt deosebit de severe, ducând la o creștere a mortalității legate de căldură și frig. În special, zonele vulnerabile din punct de vedere socio-economic sunt cele mai afectate, necesitând intervenții adaptate pentru a limita consecințele devastatoare.
Studiul a utilizat date specifice vârstei și vulnerabilități socioeconomice la nivel local pentru a estima mortalitatea cauzată de temperaturi suboptime în diverse regiuni europene.
Cercetătorii au analizat mortalitatea legată de temperatură în perioada 1991-2020, și au proiectat impactul viitor al schimbărilor climatice, luând în considerare diferite scenarii de încălzire globală, cu creșteri de la 1,5°C până la 4°C.
Rezultatele indică o variație regională semnificativă: mortalitatea cauzată de frig este de 2,5 ori mai mare în Europa de Est decât în Europa de Vest, în timp ce decesele legate de căldură sunt de șase ori mai frecvente în Europa de Sud decât în Europa de Nord.
Factorii socioeconomici, precum PIB-ul regional, joacă un rol crucial în aceste disparități.
Până în 2100, o creștere a temperaturii cu 3°C ar putea adăuga peste 54.000 de decese suplimentare anual, pe măsură ce populația îmbătrânește și riscurile legate de căldură cresc. În special, sudul Europei ar putea înregistra o creștere dramatică a mortalității legate de căldură, cu un risc de 9,3 ori mai mare decât în nordul continentului.
Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor strategii de adaptare și reziliență bine direcționate, în special în regiunile cele mai vulnerabile din punct de vedere climatic și socio-economic.
Autoritățile din domeniul sănătății publice trebuie să prioritizeze măsurile de protecție pentru populațiile în vârstă și pentru regiunile cu risc ridicat, pentru a minimiza creșterea așteptată a inechităților în materie de sănătate.