Modificările Codului Penal, adoptate în Senat. Sesiune extraordinară. Liviu Dragnea: „Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși”
Strategia inițială a PNL și USR a fost să plece din sală și să lase ședința fără cvorum, dar senatorii UDMR au rămas alături de PSD și ALDE și dezbaterile au continuat. Codul Penal a fost adoptat cu voturile coaliției de la guvernare, în timp ce UDMR s-a abținut, iar PNL și USR au votat împotrivă.
ACTUALIZARE Senatorii au adoptat modificările aduse Codului penal exact așa cum acestea au venit de la comisia de specialitate condusă de Florin Iordache.
Cei de la UDMR s-au abținut de la vot.
Au fost înregistrate 74 de voturi „pentru”, în condițiile în care PSD și ALDE au împreună 72 de senatori, subliniază Andreea Dumitrescu, jurnalist TVR. 28 de senatori au votat „împotrivă”, iar 9 s-au abținut.
Parlamentarii USR au protestat pe tot parcursul ședinței. Ei au cerut să se țină un moment de reculegere pentru tânărul care a murit pentru că nu a putut beneficia de un transplant de plămâni.
S-a ținut momentul de reculegere, după care cei de la USR au atras atenția majorității că nu are prioritățile stabilite așa cum ar trebui. Ei s-au folosit de o boxă pentru a-și transmite mesajul.
ACTUALIZARE Senatorii USR și PNL au părăsit sala în debutul ședinței, în încercarea de a bloca votul prin lipsă de cvorum. Ședința a început însă.
Parlamentarii USR s-au întors în sala și poartă tricouri incripționate #farapenali.
ACTUALIZARE Cel mai probabil, proiectul de lege va trece fără probleme, pentru că are susținerea coaliției majoritare, subliniază Andreea Dumitrescu, jurnalist TVR.
„Despre Codul penal nu mai vreau să vorbesc. Vorbim de un an și ceva de zile și concluzia mea e una singură: indiferent ce-am spus eu sau colegii mei, fiecare a rămas la părerea lui, așa că n-are rost„, a declarat Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști dacă se simte beneficiar al acestor modificări.
„Știți ce n-am văzut eu la voi? Nicio reacție în toată perioada asta în legătură cu abuzuri, în legătură cu decizii ale instanțelor luate pe baza unor articole neconstituționale, aici n-am văzut o reacție. Din acest motiv nu mai vreau să discutăm despre astea. Eu cel puțin”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.
La insistențele jurnaliștilor privind acuzațiile ce i se aduc și modificările Codului penal, Liviu Dragnea a întrebat: „Credeți că ăștia mă lasă să scap? Să fim serioși”.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Având în vedere experiența dobândită până acum în ceea ce privește funcționarea Codurilor, deciziile numeroase ale CCR privind acceptarea, admiterea excepțiilor de neconstituționaltate a unui număr foarte mare de articole din Codul penal printre care și acesta (n.r. privind abuzul în serviciu) practicile europene în materie, decizie CEDO, recomandările Comisiei de la Veneția, aceste modificări au dovedit că sunt absolut necesare și sigur că, în final, prin votul majorității, se va hotărî care este forma în care vor fi adoptate. Convingerea mea este că există o nevoie de a schimba în acest moment filozofia Codului penal în sensul în care punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciilor, pentru că simpla trimitere în închisoare a celor care au fost găsiți vinovați de justiție nu rezolvă problema complet. Deci ne dorim ca sumele eventual care sunt considerate ca prejudicii la bugetul statului să fie recuperate„.
Un funcționar public va putea fi condamnat doar dacă obține foloase pentru sine sau pentru rudele de până la gradul al doilea.
Definiția a fost propusă de PSD și contestată vehement, dar fără succes de PNL și USR.
În articolul propus de PSD, abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă funcționarul încalcă legea în beneficiul său ori al familiei apropiate și produce un prejudiciu mai mare decât salariul minim pe economie – 1.950 de lei.
PSD a preluat practic, cu foarte mici modificări, formularea trimisă la comisie luni dimineață de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
În plus, vor scăpa nepedepsiți toți funcționarii publici care încalcă legea în beneficiul unor prieteni sau colegi de partid, cu prejudicii semnificative pentru bugetul public, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul retrocedărilor ilegale.
În plus, Comisia Iordache a dezincriminat total neglijența în serviciu.
Proiectul noului Cod Penal a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE și UDMR. Au votat împotrivă PNL și USR, care se pregătesc deja să îl conteste la CCR.
La sfârșitul acestei săptămâni, proiectul va ajunge în Camera Deputaților, for decizional.