Una dintre prevederile care i-a deranjat pe magistrați este faptul că ofițerii de informații ar putea fi anchetați de un fel de Secție Specială, adică de procurori anume desemnați sau cu girul directorului serviciului. Se încalcă independența justiției și este un atac la adresa statului de drept, atrag atenția magistrații.
Magistrații care s-au opus Secției Speciale pentru judecători și procurori sunt acum și împotriva înființării unei Secții Speciale pentru ofițerii de informații. Potrivit noilor proiecte de lege ale securității, numai procurori anume desemnați ar urma să-i ancheteze pe ofițerii SRI sau SIE, procurorii ar putea să percheziționeze un sediu SRI doar cu acordul șefului statului, iar ofiţerii SPP ar fi investigați doar cu girul directorului SPP.
Bogdan Pîrlog, procuror militar, co-preşedintele Asociației pentru Justiție: „Așa ceva e contrar MCV”.
Magistrații iau în calcul să sesizeze Comisia Europeană și Curtea de Justiție a UE dacă asemenea prevederi vor trece de Parlament.
Laura Ștefan, expertă anticorupție: „Din păcate, s-a pornit pe acest drum cu magistraţii, ce se întâmplă acum este doar să se lărgească această potecă şi să beneficieze de un astfel de tratament preferenţial şi oamenii care lucrează în serviciile de securitate. Sigur, acest lucru este periculos”.
Liderii unuia dintra partidele majorității parlamentare atrag atenția că noile legi ale securității vor avea două obiective principale.
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: „Să le facem mai eficiente, dar și să respecte drepturile și libertățile”.
O altă prevedere controversată care a apărut în spațiul public se referă la obligarea civililor să colaboreze cu agenţii serviciilor secrete. În plus, Curtea de Conturi nu ar mai putea verifica cheltuirea banilor publici de către serviciile de informații, iar sfera de competență a serviciilor s-ar putea extinde la noi domenii precum educație, sănătate sau patrimoniu național.
Propunerile nu au fost puse în dezbatere publică.
Reprezentanții SRI, cel mai mare serviciu de informații, nu comentează deocamdată noile proiecte. Iar politicienii evită să dea amănunte.