Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto: Ungaria îşi propune să exercite o preşedinţie central-europeană adevărată a Consiliului UE

Peter Szijjarto/Foto: Profimedia Images
26 aprilie 2024, 16:23

Ungaria intenţionează să se axeze în cele şase luni în care va deţine preşedinţia Consiliului UE pe probleme care sunt importante pentru Europa Centrală, precum combatarea migraţiei ilegale, extinderea UE spre Balcanii de Vest şi securitatea energetică, a declarat vineri ministrul de Externe Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă comună cu omologul ceh Jan Lipavsky, transmite MTI.

Szijjarto a remarcat că întrevederea are loc într-o perioadă extrem de dificilă, în care lumea să confruntă cu grave provocări, însă aceasta ar putea ajuta la întărirea experienţei comune a ţărilor Europei Centrale, pentru că acestea sunt cele mai afectate de consecinţele războiului din vecinătatea lor.

Unul din obiectivele principale ale viitoarei preşedinţii ungare a Consiliului UE, în a doua jumătate a anului, va fi să stopeze declinul comunităţii, iar celălalt să exercite o adevărată preşedinţie central-europeană, ceea ce înseamnă că Ungaria se va concentra pe teme care sunt importante pentru Europa Centrală, a spus Szijjarto.

O atenţie specială va fi acordată succesului luptei împotriva migraţiei ilegale, accelerării extinderii UE în Balcanii de Vest şi garantării securităţii energetice, a arătat el.

Efectele dramatice ale valurilor de migraţie au fost trăite în mod direct în Europa Centrală în 2015 şi o cooperare regională serioasă a fost necesară pentru oprirea afluxului de migranţi, a afirmat el.

”Poliţiile cehă, slovacă şi poloneză ne-au ajutat şi continuă să ne ajute la graniţele de sud ale Ungariei să ţinem în afară migranţii ilegali care ameninţă Europa“, a declarat Szijjarto.

”Au fost necesare eforturi continue ale celor patru prim-miniştri central-europeni pentru a ţine sub control problema cotelor şi a nu permite ca mii sau zeci de mii de migranţi ilegali să se plimbe pe aici fără control”, a adăugat el, subliniind că ”vom continua să ne opunem presiunii în ce priveşte cotele” de migranţi.

Comentând cu privire la extinderea UE în Balcanii de Vest, Szijjarto a criticat faptul că ţări candidate din regiune aşteaptă de peste 14 ani, ceea ce, în opinia sa, subminează credibilitatea politicilor UE.

”Aceasta este o situaţie care trebuie rezolvată, de aceea preşedinţia ungară (a Consiliului UE) are o agendă clară de a ajuta ţările din Balcanii de Vest să accelereze procesul de aderare”, a spus Szijjarto.

El a vorbit şi despre securitatea energetică, afirmând că atât Ungaria, cât şi Cehia au în plan dezvoltarea energiei nucleare şi, prin urmare, vor continua să se opună discriminării negative faţă de energia nucleară din partea Bruxellesului.

Tot potrivit lui Szijjarto, cooperarea în cadrul grupului de la Vişegrad – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria – a jucat şi continuă să joace un rol important în strategia de politică externă a Budapestei. ”Cooperarea în cadrul grupului de la Vişegrad contribuie la creşterea competitivităţii şi securităţii Europei Centrale şi ne aduce pe toţi mai aproape de realizarea obiectivelor noastre naţionale“, a subliniat el.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite