Ministrul român al Agriculturii, discuții cu omologul ucrainean. România va permite tranzitul cerealelor din Ucraina, dar va spori măsurile de control. Țara noastră solicită reintroducerea taxelor vamale pentru importuri

19 aprilie 2023, 07:48

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a informat pe omologul său ucrainean că România va permite tranzitul cerealelor, dar va spori măsurile de control. De asemenea controalele fito-sanitare au început la graniță privind calitatea produselor agroalimentare, după ce în Slovacia a fost descoperit un transport cu pesticide peste limita admisă.

Ministrul Petre Daea „i-a transmis omologului său că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului Agriculturii. Daea a reiterat că România, ca stat membru al UE, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.

Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români. De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.

Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci state membre (România, Polonia, Ungaria și Slovacia) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță.

De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.

În privința importurilor, produsele din Ucraina care vin in România și ar urma să rămână aici, țara noastră a solicitat reintroducerea unor taxe vamale. Scopul, potrivit ministrului Agriculturii, ar fi ca prin aceste taxe vamale să se limiteze aceste importuri, chiar să se oprească cu totul.

Dar problema cerealelor nu e simplă, spune premierul. România poate lua decizii în privința produselor agricole din Ucraina numai în acord cu Comisia Europeană. Altfel, am putea risca ajutorul financiar pentru agricultură oferit de Comisia Europeană.

CITIȚI ȘI: Ciucă, despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina: Orice măsură pe care o luăm o vom lua în aşa fel încât să respectăm regulamentul Uniunii Europene şi să nu afectăm fermierii din România

Liderul PSD a refuzat să mai declare ceva pe subiect, după ce marți social-democrații au cerut guvernului oprirea importurilor de cereale din Ucraina. Nu însă și a tranzitului, măsură pe care o ceruseră fermierii.

Poziția PSD a fost reluată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: „Mie mi se pare că interzicerea tranzitului nu este o soluție, ar fi o soluție o anumită taxare, așa cum am și propus. Chiar polonezii au interzis vânzarea și lasă doar tranzitul, trebuie să ajutam Ucraina, dar să nu fie loviți fermierii români.”

După începerea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale pentru produsele agroalimentare din Ucraina, dar acum, după un an de război și după protestele fermierilor din regiune, premierii a cinci state, printre care și România, au cerut Comisiei Europene, președintei Ursula Von der Leyen,  într-o scrisoare comună, atât compensații pentru fermierii afectați, cât și reintroducerea acestor taxe vamale pentru a limita importurile sau chiar pentru a le stopa.

Poziția noastră privind modificarea regulamentului 870/2022 se cunoaște demersul făcut de domnul prim-ministru și de prim-miniștrii Poloniei, Ungariei și Slovaciei și președintele Bulgariei, prin scrisoarea comună adresată CE cu propuneri de îmbunătățire a cadrului juridic existent în așa fel încât impactul asupra fermierilor să fie cât mai mic. Așteptăm decizia Comitetului Reprezentanților Permanenți în UE și răspunsul la scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a declarat, marţi, în Parlament, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Șefa Comisiei Europene a răspuns scrisorii celor cinci prim-miniștri est-europeni. Ursula von der Leyen transmite că deciziile unilaterale vor avantaja agresorul Ucrainei și promite să întărească măsurile de protejare a fermierilor din țările tranzitate și de investigare a produsele ucrainene ”sensibile”. Dar anunță și o probabilă prelungire cu încă un an a regulamentului care prevede liberalizarea comerțului cu produse agricole ucrainene, care expiră pe 5 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite